Moravskoslezskou ČSSD povede primátor Karviné Hanzel. Dávky dejme jen těm, kteří to opravdu potřebují, říká

29.10.2017 21:58

Moravskoslezskou organizaci ČSSD povede další dva roky primátor Karviné a čerstvě zvolený poslanec Tomáš Hanzel. V Petřvaldu na Karvinsku o tom dnes rozhodli delegáti krajské konference. Hanzel v boji o post předsedy krajského výkonného výboru neměl protikandidáta. Ve funkci nahradil bývalého hejtmana Miroslava Nováka, který post neobhajoval, napsala ČTK.

Moravskoslezskou ČSSD povede primátor Karviné Hanzel. Dávky dejme jen těm, kteří to opravdu potřebují, říká
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Hanzel

Pro Hanzela hlasovalo 93 ze 103 přítomných delegátů. „Děkuji za poměrně hodně silný mandát,“ řekl politik, který po ustavení nové Poslanecké sněmovny a vlády zváží rezignaci na funkci karvinského primátora.

Souhlasí s tím, aby byl co nejdříve svolán mimořádný sjezd strany, na kterém by se mělo zvolit nové vedení ČSSD. Sám ale neuvažuje o tom, že by se o některou z uvolněných funkcí ve vedení strany ucházel. „Osobně o tom neuvažuji,“ řekl. Dodal ale, že naopak souhlasí s návrhy, že by nového předsedu strany měli nově volit všichni členové strany. „Budu podporovat přímou volbu předsedy,“ řekl.

Podle nového předsedy moravskoslezské ČSSD má strana i po volebním debaklu co nabídnout a na čem stavět. „Musíme ale komunikovat jinak. Musíme být srozumitelní a čitelní. Musíme dělat takovou politiku, při které nebudou mít lidé, kteří pracují, pocit, že jsou diskriminovaní. Sociální dávky například dávat jenom těm opravdu potřebným,“ řekl.

Moravskoslezský kraj vždy patřil mezi bašty ČSSD. Ve volbách v roce 2013 zde strana získala jednoznačně nejvyšší podporu. Volilo ji víc než 26 procent obyvatel. O šest procent více, než byl celorepublikový výsledek. V roce 2010 pak dokonce okolo 29 procent. V letošních volbách i zde ČSSD zaznamenala silný propad, i když tu získala nejlepší výsledek v regionu hned po Vysočině. Celkem pro stranu v Moravskoslezském kraji hlasovalo jen 8,8 procenta voličů.

V celorepublikovém měřítku sociální demokracie ve sněmovních volbách obhajovala 20,45 procenta hlasů, získala jen 7,27 procenta. Drtivý propad na jednociferný výsledek nezastavilo ani červnové rozdělení funkcí ve straně mezi Chovance, který v čele ČSSD nahradil premiéra Bohuslava Sobotku, a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jenž se stal volebním lídrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…