Moskva má jasno: Za rozhodnutím Ukrajiny usilovat o sblížení s NATO je tlak aliance

24.12.2014 11:38

Severoatlantická aliance naléhala na Ukrajinu, aby se vzdala svého dosavadního neutrálního statusu a aby usilovala o užší vazby s NATO. V rozhovoru s agenturou Interfax to prohlásil náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov, podle kterého rozhodnutí Kyjeva "ještě více zhorší nynější situaci". Ukrajinský parlament o zrušení neutrality a o zájmu o členství v NATO rozhodl v úterý.

Moskva má jasno: Za rozhodnutím Ukrajiny usilovat o sblížení s NATO je tlak aliance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dny NATO v Ostravě. Promluvil i prezident Miloš Zeman

"Rozhodnutí ukrajinského parlamentu vzdát se neutrálního statusu ještě více zhorší již tak složitou situaci," citovala Antonova agentura Reuters. "Země NATO kvůli tomuto kontraproduktivnímu rozhodnutí činily na Kyjev nátlak, aby se Ukrajinu pokusily změnit ve frontovou linii konfrontace s Ruskem."

Již v úterý kritizoval rozhodnutí ukrajinského parlamentu ruský premiér Dmitrij Medveděv. Podle něj byl krok ukrajinských zákonodárců unáhlený a navíc znamená, že se Ukrajina stává možným vojenským rivalem Ruska. O vstup do NATO Ukrajina prozatím několik let žádat nebude, nejdříve chce přejít na standardy a regule aliance. Rozšiřování NATO nicméně Rusko považuje za ohrožení své bezpečnosti.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou v současné době na bodu mrazu, neboť Ukrajina a Západ obviňují Kreml z podpory proruských separatistů na Donbasu. Rusko tato nařčení odmítá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …