Mostecká uhelná: Čeští kriminalisté rozkrývají korupci a padla jména

28.06.2014 6:35

Až potom, co žalobu v kauze Mostecké uhelné společnosti uzavřela švýcarská strana, se do dalšího šetření pustili i čeští kriminalisté. A v tuto chvíli jsou na spadnutí hned dvě žaloby. Jedna z nich má mířit na někdejšího náměstka na Ministerstvu průmyslu a obchodu Roberta Sýkoru. Podle informací sobotní MF Dnes už zabírá celé místnosti. Vyšetřovatelé si totiž posvítili i na manažery obžalované ve Švýcarsku. Jejich advokáti to považují za nespravedlivé.

Mostecká uhelná: Čeští kriminalisté rozkrývají korupci a padla jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

„Mohu potvrdit, že většina klíčových důkazů je už zajištěna,“ uvedl dozorující státní zástupce v Olomouci Petr Šereda. „Švýcarský soud nerozhodoval přímo o tomto skutku, tudíž konstatování v rozsudku nelze považovat za formální výrok. Na naše vyšetřování to nemá vliv,“ dodává.

Je to nespravedlivé, volají advokáti manažerů. Jejich klienti nemají dost peněz na obhajobu

Případ by prý měl být dotažen do finále do konce tohoto roku, ale pokud by se to vzhledem k jeho rozsahu nedařilo, spis již dnes zabírá celé místnosti a v Olomouci dosud neřešili tak rozsáhlou kauzu, pak jsou vyšetřovatelé připraveni případ rozdělit. Větev, v níž mají být z korupce obžalováni někdejší ministerský náměstek Robert Sýkora a lobbista Pavel Musela, je téměř kompletní. K tomu je třeba dodat, že Musela se možná obžalobě vyhne a to ze zdravotních důvodů. V roce 2008 spadl z posedu a vzhledem k utrpěným poraněním je prohlášen za částečně nesvéprávného. Žalobci by však chtěli nechat jeho zdravotní stav přezkoumat.

Olomoucký tým si posvítil i na někdejší manažery MUS, to se ale nelíbí jejich advokátům, kteří je zastupují před švýcarským soudem. Advokátka Karolína Zelenková tvrdí, že švýcarský soud přezkoumal i skutky, které jsou předmětem řízení v ČR. Postup vůči klientům navíc považuje za nespravedlivý. „V ČR byl naším klientům obstaven veškerý majetek a ve Švýcarsku významné množství finančních prostředků. To obviněným značně zužuje možnost účinně se bránit armádě vyšetřovatelů a prokurátorů s neomezeným rozpočtem,“ podotýká Zelenková.

Je také možné, že se část případu týkající se manažerů bude muset zastavit a to v okamžiku, kdy ve Švýcarsku padne pravomocný verdikt. Nikoho totiž nelze za jeden skutek soudit dvakrát. Šereda přesto své snahy nevzdává. Ve hře je totiž právě majetek manažerů zabavený v Česku, který přesahuje miliardu korun. O jeho navrácení či propadnutí bude rozhodovat český soud bez ohledu na švýcarský verdikt. A pokud by se vyšetřovatelům podařilo prokázat, že bylo získání majetku spojeno s trestnou činností, manažeři by o něj přišli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…