Mosul je náš, oznámil irácký premiér. ISIS přišel o svou největší baštu

10.07.2017 21:37

Irácký premiér Haider el-Abadi v pondělí 10. června oficiálně oznámil znovudobytí města Mosul po třech letech, co vládu nad ním držela teroristická organizace Islámský stát (ISIS). Jeho slova symbolicky ukončila devět měsíců trvající boje o největší město, které měl ISIS pod kontrolou.

Mosul je náš, oznámil irácký premiér. ISIS přišel o svou největší baštu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Mosul

Haider el-Abadi do Mosulu přijel již v neděli, aby gratuloval vojákům. V té době se ještě v dáli ozývaly výstřely, jak irácké jednotky pokračovaly v ozbrojených střetech s bojovníky ISIS poblíž řeky Tigris. Později vyvěsili iráčtí vojáci ve městě vlajku, která podle webu Atlantic korunovala jejich vítězství v bojích trvajících poslední tři roky.  

V souboji o Mosul zemřely tisíce civilistů a téměř půl milionu lidí bylo donuceno opustit své domovy. Poté, co se vláda opět zmocní kontroly nad městem, bude ji čekat jeho obnova. „To je obtížný úkol, protože většina Mosulu byla srovnána se zemí v důsledku amerických náletů i bombových útoků ze strany extremistů,“ píše Atlantic.  

Ztráta Mosulu je podle mediálních ohlasů výraznou ranou pro ISIS. Mosul byl největším městem, který skupina radikálů kontrolovala. ISIS zároveň v současnosti čelí tomu, že ztratí své hlavní město, syrskou metropoli Rakká.

„Boje možná skončily, ale humanitární krize nikoliv,“ sdělila agentuře Reuters humanitární koordinátorka OSN v Iráku Lise Grande. „Mnoho lidí, kteří utekli, ztratilo všechno. Potřebují přístřešek, jídlo, zdravotnictví, vodu,“ dodala. To, co tito lidé zažili, je podle ní něco nepředstavitelného.  

Kromě fyzické obnovy Mosulu čekají iráckou vládu i práce na zmírňování etnického a náboženského napětí. Vláda bude ve městě muset rovněž permanentně dislokovat značný a početný segment bezpečnostních sil. Očekává se, že bezpečnostní síly se ve městě stanou cílem útoků ze strany ISIS, a to buď sebevražedných bombových atentátníků, nebo partyzánského boje. 

reklama

autor: jok

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…