Možná za to padne trest smrti. Generál Kovanda tuší drsnou dohru masakru v americkém Dallasu

08.07.2016 19:30

U příležitosti zahájení summitu NATO ve Varšavě promluvil prostřednictvím Interview ČT24 k občanům někdejší velvyslanec při OSN a při NATO Karel Kovanda. Zmínil možné střety Aliance a Ruska a nezapomněl ani na Brexit či uprchlickou krizi. Všechny tyto jevy fungování NATO ovlivňují. Stranou jeho pozornosti však nezůstal ani masakr pěti policistů v americkém Dallasu, strážce zákona napadli ostřelovači.

Možná za to padne trest smrti. Generál Kovanda tuší drsnou dohru masakru v americkém Dallasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

„Když se kdosi obrátil proti policii a pět jich zastřelil, tak to je naprosto nevídané. Zase uvidíme prezidenta Obamu, který vyjádří politování nad tím, co se stalo, a bude volat po omezení držení zbraní, ale v tu chvíli se ozve Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která bude říkat, že byl střelec dosud bezúhonný a že nebylo možné předpokládat, že se takto zachová. A pokud držení zbraní omezíme, opatří si ji jinak. ... podle mého názoru však jediná cesta vede skrze omezení možnosti držení střelných zbraní,“ konstatoval Kovanda hned na úvod.

Černí a bílí Američané si prý stále nejsou rovni

Republikáni budou podle jeho názoru takřka do roztrhání těla bránit právo držet zbraň, protože toto právo je součástí ústavy a pochází už z časů, kdy bylo držení zbraně na obranu předpokladem přežití. Skutečností ovšem také je, že útok na policistu je v USA brán něco jako absolutně nepřijatelného. Zabití pěti policistů podle Kovandy představuje něco opravdu nevídaného. „Vůbec bych se nedivil, kdyby za tuto kauzu padl trest smrti,“ uzavřel první část rozhovoru Kovanda.

Následně upozornil na to, že mezi možnostmi bílých a černých spoluobčanů v USA prozatím neexistuje rovnítko. Bílí občané jsou na tom lépe. Odráží se to i v samotné zkušenosti, která ukazuje, že černý Američan bývá zastřelen mnohem častěji než Američan bílý. „Není sporu o tom, že Afroameričané jsou na tom podstatně hůř, a šance, že by se to stalo bílému, je podstatně menší. Černoch nemusí mít zbraň, ale stačí mu, aby nevytáhl ruku z kapsy dost rychle, a už může být zastřelen,“ vykreslil situaci host.

Ruská hybridní válka

Ve druhé polovině pořadu došlo na summit NATO ve Varšavě. Dokumenty summitu jsou sice připraveny dopředu, ale i tak je setkání premiérů a hlav států do jisté míry přelomové. „Kdyby se dodrželo jen to, co bylo předem připraveno, tak to bude summit přelomový,“ vyjádřil své přesvědčení Kovanda.

Otázkou ovšem je, zda se záměry summitu podaří naplnit, protože v Německu, Belgii či Francii sílí hlasy, které ve jménu obchodování omlouvají ruského prezidenta Vladimira Putina. Žádají omezení či zrušení sankcí vůči Rusku. Na určitou část podnikatelů výrazně dopadají jak sankce vůči Rusku, tak ruská sankční odpověď na ně.    

Summit se bude věnovat také ruské hybridní válce, protože schopnosti ruských ozbrojených složek jsou v tomto směru nezpochybnitelné.

Kdyby se Rusové měli pokusit zvrátit situaci např. v jedné z pobaltských zemí, tak by využili toho hybridního mechanismu, který se naučili, a stále ho zlepšují. V pobaltské zemi by se objevili zelení mužíci bez označení a podněcovali by místní ruské obyvatelstvo, tak aby oslabili centrální vládu pobaltské země.

Brexit oslabí spolupráci EU a NATO

Nakonec se Kovanda vyjádřil i k uprchlické krizi a situaci v EU. Aliance se rozhodla zapojit do patrolování ve Středozemním moři a na summitu bude rozhodnuto o prohloubení této činnosti. Aliance se bude více angažovat např. v Libyi, aby se v této zemi podařilo obnovit stabilitu a pašeráci v tomto regionu neměli tak snadný život. „Ale jakmile se migrant dostane do Evropy, už to není záležitost Aliance,“ upozornil host.

Pokud jde o vystoupení Velké Británie z EU, podle Kovandy tento krok fakticky oslabí spolupráci EU a Aliance, protože pojítkem mezi oběma organizacemi byli právě Britové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…