Multikulturalismus rozbíjel Ameriku. Lidé se naštvali a zvolili Trumpa, vysvětloval v ČT Alexander Tomský

11.11.2016 23:18

Donaldu Trumpovi otevřelo cestu k moci osm let vlády Baracka Obamy, zaznělo v pátek večer před kamerami České televize z úst někdejšího diplomata Petra Fischera. Konzervativní myslitel Alexandr Tomský k tomu doplnil, že ideje multikulturalismu v podstatě rozbíjely Ameriku a lidé už toho měli plné zuby. Establishment ve Washingtonu však dokola prosazoval politiku péče o menšiny a naštvaní lidé klepli politiky přes prsty.

Multikulturalismus rozbíjel Ameriku. Lidé se naštvali a zvolili Trumpa, vysvětloval v ČT Alexander Tomský
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Konzervativní myslitel Alexander Tomský, bývalý diplomat Pavel Fischer a analytik Břetislav Tureček debatovali v pátečních Událostech, komentářích České televize o tom, co zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA znamená pro svět.

Multikulturalismus rozbíjel Ameriku, zahájil Tomský

„Celá ta ideologie multikulturalismu, ta je v zásadě hluboce protiamerická, protože aby mohl vzniknout americký národ, tak potřeboval být jednotný ve své mnohosti a multikulturalismus onu jednotu rozbíjí. Docházelo, řeklo by se, k balkanizaci USA,“ konstatoval hned v úvodu Tomský.

Fischer doplnil, že Spojené státy jsou teď rozbité a bude opravdu třeba vystavět novou společenskou smlouvu, na jejímž základě se Spojené státy znovu sjednotí. „Je také třeba se podívat na osm let politiky Baracka Obamy, protože právě on připravil půdu k nástupu silného vůdce. Pak se také musíme podívat na chyby, které udělala Hillary Clintonová,“ doplnil Fischer.

Tomský vidí kořeny dnešního zvolení Donalda Trumpa ještě v něčem jiném. „Problém je v tom, že dvě dominantní strany se přiblížily k sobě natolik, že utvořily jednotnou vládní elitu. Ještě před třiceti lety se přitom v Americe o establishmentu vůbec nemluvilo,“ připomněl konzervativní myslitel. Fischer mu dal v zásadě za pravdu. Trump podle Fischera mluví jazykem, kterému lidé rozumějí.

Ve  prospěch Trumpa pak podle Tomského hovoří ještě jedna věc. Čína je podle jeho názoru velmi závislá na exportu do USA a Trump může díky tomu na Čínu zatlačit. Třeba tím, že nastaví cla. Fischer Tomskému znovu přizvukoval. I Evropa se musí vyrovnat s ekonomickým tlakem Číny.

I náš národ je rozdělený

Hosté se věnovali i situaci v Evropě a dokonce i v České republice. Tak, jako jsou rozdělené Spojené státy, jsou rozdělené i naše společnosti.

„Tady jsou lidé, kteří surfují na vlně globalizace, umějí ji využít, umějí cizí jazyky, cestují a bohatnou, zatímco druhá skupina má z globalizace strach,“ zaznělo k domácí scéně z úst Jana Fischera. Platí navíc, že naše politické strany připomínají spíše kluby, lidé do nich nevstupují. Je proto namístě apelovat na občany, aby vstupovali do politických stran a třeba i pozměnili směřování politiky.

Tomský doplnil, že lidé už začínají být alergičtí na řeči o právech menšin. V demokracii by přece mělo být všem měřeno stejně.

Analytik Břetislav Tureček na závěr varoval, že by mohl Donald Trump velmi poškodit roli USA na Blízkém východě, pokud splní všechno to, co slibuje. Pokud by např. přesunul ambasádu USA do Jeruzaléma, hrozí, že se od něj odvrátí Saúdská Arábie nebo Jordánsko. Musíme si však počkat, co se doopravdy stane. Trump totiž rád volí ostrá slova, ale reálné politické činy teprve bude muset předvést.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…