Muž z MMF: I když jednání mezi Řeckem a věřiteli pokročila, dohoda je stále daleko

20.04.2015 10:27

Dohoda mezi věřiteli a Řeckem je stále daleko, i když jednání se v posledních dnech pohnula vpřed. V dnešním vydání německého listu Handelsblatt to uvedl šéf evropského oddělení Mezinárodního měnového fondu (MMF) Poul Thomsen. Zástupci řecké vlády jednají už od konce února s věřiteli o dohodě, která by vedla k uvolnění zbývajících peněz ze záchranného programu. Rozhovory ale dosud postupovaly velmi pomalu, přestože těžce zadlužené zemi rychle docházejí peníze ke splácení dluhů.

Muž z MMF: I když jednání mezi Řeckem a věřiteli pokročila, dohoda je stále daleko
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Jednání mezi třemi věřitelskými institucemi (MMF, Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou) a řeckou vládou získala v několika posledních dnech na dynamice. Je to příznivý vývoj a dává nám to důvod k nadějím,“ řekl Thomsen. Dodal ale, že rozhovory „mají daleko do cíle“ a k jejich včasnému dokončení bude zapotřebí ještě řada takových impulzů.

Místopředseda řecké vlády Jannis Dragasakis v nedělním řeckém tisku řekl, že Řecko usiluje o dohodu o svém reformním plánu s mezinárodními věřiteli, neustoupí ale z hranic, které si jeho vláda stanovila jako nepřekročitelné. Dragasakis nevyloučil uspořádání referenda nebo předčasných voleb v případě, že rozhovory skončí ve slepé uličce.

Jednání se vedou o hospodářských reformách, které jsou podmínkou pro uvolnění zbývajících peněz z druhého záchranného balíku. Podle některých činitelů EU zatím není příliš nadějí na to, že by se dohody dosáhlo do pátku 24. dubna, kdy se v Rize koná klíčové setkání ministrů financí eurozóny. Vláda v Aténách by tak v příštích týdnech mohla stát před rozhodnutím, zda z peněz, které má k dispozici, zaplatí důchody a mzdy státním zaměstnancům nebo dlužnou splátku MMF.

Thomsen uvedl, že řecká vláda by s penězi mohla vydržet možná až do června. „Zátěž splátek, které Řecko čekají, je ale hodně velká,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…