Může klidně vzniknout ministerstvo venkova, uvažoval v ČT Stanjura

13.11.2012 20:25

Kdo nakonec z vlády zmizí? Bude to nakonec i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)? Nejen na tuto otázku odpovídal v úterním Interview ČT24 šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Řeč byla i o rušení ministerstev a osudu sociálních karet.

Může klidně vzniknout ministerstvo venkova, uvažoval v ČT Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Ten na prvním místě prohlásil, že nechce komentovat případné personální změny, neboť tyto plně patří do kompetence premiéra a je na něm, jak v této otázce rozhodne. Propouštění ministrů podle Stanjury však samo o sobě nestačí.

Sociální karty musí být dobrovolné

"Chceme rušit významným způsobem agendy. Rušení ministerstev je až druhý krok. Já osobně bych pokládal za nejlepší sloučit některá ministerstva s počátkem nového volebního období. ... Mohlo by vzniknout např. ministerstvo venkova, které by spojilo rezort zemědělství a životního prostředí. Prvotní ale je rušení agendy, aby pouze nezmizeli někteří ministři, ale počet úředníků a formulářů zůstal stejný," poznamenal Stanjura.

Požadavky pak bude ODS mít i na novou ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou. Zásadní požadavek zní, že se sKarta musí stát dobrovolnou. My budeme chtít, aby klienti měli volbu a brali si sKartu dobrovolně, pokud ji chtějí. Teď ale nemluvíme o lidech, kteří zneužívají dávky v hmotné nouzi, ti by sKarty měli mít povinné, poznamenává šéf klubu občanských demokratů.

LIDEM budou mít vlastní klub

Stanjura odmítl, že by ODS požadovala, aby poslancům strany LIDEM ubyly ministerské posty. Je si totiž vědom toho, že současná koalice je křehká a pokud by dva členové tlačili na třetího partnera, tak tento může z koalice rozhořčeně odejít. Nejmenší vládní strana LIDEM ale dostane svůj poslanecký klub, přestože nemá deset členů. Počítá se totiž s tím, že někdo z poslanců předloží pozměňovací návrh, aby se snížil počet poslanců pro založení klubu a to ze současných deseti na pět až šest hlasů. Šéf poslaneckého klubu ODS na tom nevidí nic zvláštního v situaci, kdy tu řadu let vládnou křehké vlády opírající se o většinu 101 hlasů. Ekonomicky se to projeví jen na finančním ohodnocení nového předsedy klubu.

Pekárek by měl odejít ze sněmovny

V pořadu bylo otevřeno i téma případného znovuschvalování daňového balíčku, pokud ho Senát vrátí. Stanjura je přesvědčen, že vláda pro daňový balíček opět najde 101 hlasů. Co se týče případného veta prezidenta, tak Stanjura nemá žádné informace o tom, že by ho uplatnil vůči daňovému balíčku či církevním restitucím. Kdyby se tak ale stalo, mohl by skrze daňový balíček nastat nemalé problémy.

Nakonec Stanjura promluvil i o případu poslance Romana Pekárka (ODS), který opustil poslanecký klub ODS. Stanjura ho podle vlastního vyjádření opakovaně vyzýval i k tomu, aby opustil řady ODS a složil mandát, nicméně, je to jen a pouze na panu Pekárkovi, zda tak učiní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …