Může koronavirus vyhubit lidstvo? Epidemiolog Prymula promlouvá

06.06.2020 16:08

Epidemiolog Roman Prymula se stal hlavní tváří českého boje proti kornaviru; své spoluobčany varuje, že boj s koronavirem ještě není vyhraný. Jedním dechem je však uklidňuje, že v České republice existuje momentálně jen malá možnost, že se nakazíte. Nakonec promluvil i o možné kandidatuře na prezidenta.

Může koronavirus vyhubit lidstvo? Epidemiolog Prymula promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Roman Prymula v rozhovoru pro Deník.cz poznamenal, že v Evropě pandemie koronaviru ustupuje. Platí to téměř o všech zemích. Zle je jen ve Velké Británii a částečně také ve Švédsku. Ale v Latinské Americe zatím vůči koronaviru rozhodně není vyhráno, takže se stále musíme mít na pozoru. I když se virus mění a kupříkladu na Dole Darkov nakazil nemalé množství horníků, zdá se, že virus už není tak smrtelně nebezpečný.

 „U virů nikdy nelze nic tvrdit s jistotou. Když se podíváme na hrozbu ptačí chřipky, tak tam se vybíjejí velkochovy drůbeže, třeba 120 tisíc kuřat, jenom proto, aby nedocházelo k pasážování. Tím, jak se virus na kuřatech neustále množí, je větší riziko, že nějaká z mutací může být životaschopná, přenese se na člověka a začne se šířit jako ne zcela banální onemocnění. Tady je to něco podobného. Jsme svědky masivní celosvětové pandemie, kdy je postiženo velké množství osob, a může se stát, že virus zmutuje. Zatím ale nemáme signály, že by mělo jít o nějakou zásadní proměnu,“ upozornil Prymula.

Konstatoval však také, že v České republice existuje jen malá možnost, že se člověk nakazí. Vyjma lokální ohniska je, podle Prymuly, virus na ústupu. Prý tomu napomohlo i to, že lidé v České republice nosili roušky. Ale prý nemělo smysl lidem distribuovat jednorázové roušky, protože by bylo třeba lidem i jen na pár dní zajistit desítky milionů roušek.

A měl koronavirus potenciál vyhubit lidstvo? Podle profesora Prymuly nikoliv.

„Ta nákaza sice neměla rozměr potenciálního vyhubení lidstva, ale existovala bezprostřední hrozba, že při zanedbání účinných opatření u nás zemře 10 tisíc lidí. A my bychom museli žít s vědomím, že jsme je nezachránili, protože jsme nechtěli ohrozit ekonomiku. Dnes někdo poměřuje 320 mrtvých, kteří zemřeli v souvislosti s nemocí covid-19, nikoli přímo na ni, s obrovskými národohospodářskými ztrátami. Ale kdybychom takto uvažovali zpočátku – což si nikdo nepřipustil – bylo by to jinak. Pokud by se restrikce nepřijaly, bylo by obětí mnohem víc. Je to vidět na příkladech Anglie a Švédska, které nechtěly ekonomiku ochromit. A přestože Anglie pak šlápla na brzdu velmi silně, dodnes se s epidemií bezezbytku nevypořádala,“ upozornil Prymula.

V rozhovoru také prozradil, že v tuto chvíli neuvažuje o kandidatuře na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…