My bychom s Putinem rádi hráli šachy a on chce s námi boxovat, tvrdí Čech, který pracoval pro Brusel

06.01.2019 17:45

Odborník na ruské dezinformace se zkušenostmi z Evropské unie Jakub Kalenský poskytl rozhovor serveru Info.cz. Podle jeho slov ruské dezinformace šíří poslanci velkých českých politických stran či český prezident. Kalenský pracuje pro americký think-tank Atlantic Council.

My bychom s Putinem rádi hráli šachy a on chce s námi boxovat, tvrdí Čech, který pracoval pro Brusel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Kalenský působil v týmu Evropské unie, jenž se ruskou propagandou zabývá. Cílem bylo ukázat, co je vlastně ruská dezinformační kampaň a že je skutečně velká. „Jde o neustálou, celodenní i celoroční produkci lží. Jde totiž také o rasové otázky, Evropskou unii a další věci,“ míní Kalenský. 

Podle jeho slov tvůrcům ruských dezinformací nejde o to, aby tam či onde byl v pozici premiéra nebo ministra konzervativec, socialista nebo liberál. Oni chtějí na rozhodující pozici komunistu nebo fašistu, podporují tak všude v Evropě extremisty. 

A jaký je pak podle Kalenského cíl ruské dezinformační kampaně? „Možná sní o tom, že se rozpadne Evropská unie nebo NATO, ale jestli to vidí jako konečný výsledek, není jasné. Spíše jde o oslabení protivníka. Vnímají totiž mezinárodní vztahy jako hru s nulovým součtem: když jeden získá, druhý tratí. Ruský prezident Vladimir Putin nedokázal za dvacet let své vlády v Rusku zlepšit nic, nedokázal zemi zreformovat. Proto má za to, že svoji pozici může v poměru k Západu zlepšit jen tím, že oslabí soupeře,“ dodal Kalenský. 

Podotkl také to, že když pracoval v Bruselu, nebylo cílem vyvracet 100 procet falešných zpráv, jež Kreml šíří, ale zvýšit povědomí o tom, co to je ruská dezinformace. „A když chcete politikům a vysokým úředníkům něco takového vysvětlovat, musíte jim ukázat konkrétně, co je ruská dezinformace. A když jim říkáte, co je falešná informace, musíte jim k tomu také ukázat, co je pravda. V souhrnu tedy jde o vyvracení dezinformací,“ uvedl. 

Původní text ZDE.

Následně Kalenský odpovídal i na otázku, zda je Rusko vůbec nebezpečné. „Malý pes může být menší i hloupější než já, když se ale rozhodne mě pokousat, mám problém. Oni se rozhodli škodit způsobem, který my nepraktikujeme. A pak je jedno, že jsme v mnoha oblastech silnější. Zvolili si správně hřiště, kde jsou silnější a kde my ani nejsme přítomni. A daří se jim získávat taktická vítězství. Řešíme totiž to, že bychom rádi s ruským prezidentem Vladimirem Putinem hráli šachy, zatímco on s námi chce boxovat,“ uzavřel Kalenský.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…