My, světoví lídři... Toto Fiala o výletu do Egypta raději neříká

11.11.2022 8:56 | Ze sítí

Petr Fiala se na konferenci OSN o klimatu v Egyptě prezentoval jako světový lídr, reprezentující Evropskou unii. Ve svém projevu proto vyslovil mnoho závazků, které by ČR, EU i celý svět měly pro záchranu klimatu splnit. V Šarm aš-Šajchu se ale odehrávaly i věci, se kterými se náš premiér příliš nechlubí.

My, světoví lídři... Toto Fiala o výletu do Egypta raději neříká
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala na klimatické konferenci v Egyptě

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Premiér Petr Filala se na právě probíhající klimatické konferenci v Egyptě označil za světového lídra, což se nesetkalo s porozuměním ani v jeho mateřské straně. Údiv vzbudil i člověk, který s ním cestoval do Egypta a který ho dříve kritizoval pro homofobii. Podle některých lidí nereprezentuje republiku důstojně. Na konferenci jsou ale i další problémy, místní úřady prý účastníky špehují a navíc chybí vegetariánské jídlo.

„My, světoví lídři, kteří jsme se zde v Šarm aš-Šajchu sešli, vnímáme naléhavost naší reakce na změnu klimatu, která ovlivňuje celkový blahobyt lidstva.“

To jsou slova premiéra Petra Fialy (ODS), která použil v úvodu svého projevu na klimatické konferenci v Egyptě.

Ve svém projevu mimo jiné nabádal Evropany, aby válka na Ukrajině neoslabila jejich odhodlání snižovat emise a bojovat s klimatickou změnou. Potvrdil závazek EU do roku 2030 snížit emise o 55 procent oproti stavu na přelomu tisíciletí.

Za zmíněný projev byl, mimo jiné, kritizován i ve vlastní straně, o tom jsme psali ZDE.

S tím, že Fiala patří ke světovým lídrům evidentně nesouhlasí ani členové jeho vlastní strany. Podle výše zmíněného článku se naopak někteří k jeho projevu vyjádřili velmi kriticky.

„Od slabého lídra nečekejte silné činy. Fiala už mě nemůže ničím překvapit, říkám to dávno, že je mimo. Myslí si, že řídí Evropu, ale nedovede uřídit ani vlastní vládu. Nadávat za to můžeme sami sobě, protože kdo jiný si ho opakovaně zvolil za předsedu,“ řekl člen ODS, který nechtěl být jmenován.

Ten se vyjádřil i k tomu, proč je v čele právě pro spoustu lidí nevýrazný profesor. Spojuje to s koncem Nečasovy vlády a obavami z někoho výraznějšího.

„S tím šel ruku v ruce i strach vyměnit Fialu za někoho výraznějšího, protože s neslaným nemastným profesorem v čele nás přece nikdo nebude obviňovat z klientelismu, že. Takže jsme sice rádoby čistí a to slovo rádoby bych podtrhnul, ale nakonec to povede až tam, že nebudeme nikým. Jen slouhy cizích zájmů,” popisuje naštvaný člen ODS. 

Olej do ohně přilil i sám Fiala, když s sebou do Egypta vzal kontroverzního člena Zelených a LGBTQ+ aktivistu Kryštofa Stupku. Ten se proslavil svojí fotografií z OSN, kam je podle svých slov delegován, aby hájil zájmy mladých, kterou doprovodil slovy, že „přišel zabíjet“.

 

Stupka totiž v minulosti označil Fialu za homofoba a v souvislosti se svou cestou do Egypta, kterou absolvoval ve vládním letadle, k tomu na svém Twitteru dodal, že své názory nemění.

 

„Jak jsem řekl tehdy u Čestmíra, doufám, že pan premiér není homofob a moc rád bych si s ním sedl a probral to, stejně jako témata které řešil na COPu. To, že jsem s ním letěl, neznamená, že měním své pozice, ale vždy se snažím o dialog.“

Vyjádřil se ale i k tomu, proč do Egypta letěl zrovna on.

 

„Jsem v Egyptě jako mladý delegát ČR do OSN. Je to dobrovolná funkce, do které mě vybralo ČRDM/MŠMT/MZV a které jsem se chopil s nasazením a zodpovědností. Program je součástí dlouholeté snahy OSN přiblížit multilateralismus mladým.“

Stupka je nejen známý jako LGBTQ+ aktivista, ale také jako člověk, který se u příležitosti reprezentace České republiky velmi svérázně obléká. 

 

Na tom se nic nezměnilo ani na egyptské konferenci a podle všeho to začíná vadit i lidem, které má aktivista zastupovat, tedy mladým.

„I když není stanovený dresscode, měl byste být oblečený adekvátně vzhledem k vážnosti události. Sorry, ale přijít na takhle významnou událost takto oblečený, je urážející. Ne tak pro lidi, kteří tam jsou, ale pro nás mladé, které tam ,reprezentujete'. Takhle prosím ne,“ vyjádřila se ke Stupkově oblékání na jeho Twitteru jedna diskutérka.

 

To ale není všechno, o čem jsme se mohli dozvědět ze zpravodajství o průběhu egyptské klimatické konference. Velkým tématem se tam totiž stává jídlo. ne, že by účastníci diskutovali o jeho dodávkách do různých světových destinací, ale sami ho prý mají málo.

Podle listu Guardian je nedostatek jídla mezi delegáty kritizován, nikdo ale nechce být do médií jmenován. Nespokojenost panuje s nedostatkem vegetariánského jídla, což je podle jednoho účastníka na klimatické konferenci zarážející.

„Musela bych se velmi snažit, abych vyrobila tak špatný sendvič, jako je tenhle,“ sdělila pod podmínkou anonymity jedna z účastnic konference.

„Včera jsem tady k jídlu neměla vůbec nic. Dneska už mě nemohlo nic překvapit. Fronty jsou tu ale o trochu kratší. Prostě budu muset víc jíst přímo na svém hotelu,“ poznamenala ještě.

Dodejme, že podle listu The Guardian je ale na konferenci zaděláno na podstatně větší problém. Členové jedné občanské společnosti účastnící se v Egyptě konference Cop27 totiž popsali sledování a zastrašování ze strany egyptských úřadů.

Mezi problémy hlášené účastníky patří zjevné sledování, kontrola jejich jednání a schůzek ze strany konferenčního personálu a problémy s ubytováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…