My žádné měkké dotace nepotřebujeme, vzkázal Andrej Babiš do Bruselu. Tak se novináři podívali, kolik jich berou jeho firmy

23.04.2017 11:57

Když Andrej Babiš (ANO) nedávno debatoval se studenty, tvrdě kritizoval Evropskou unii za některé dotační programy. Sám za sebe sděloval, že by o leckteré dotace z EU vůbec nestál, jen jaksi zapomněl zmínit, že z těch stejných dotací, o které údajně nestojí, jeho firmy odčerpaly 70 milionů korun. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

My žádné měkké dotace nepotřebujeme, vzkázal Andrej Babiš do Bruselu. Tak se novináři podívali, kolik jich berou jeho firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přednáška ministra financí Andreje Babiše na Vysoké škole ekonomické na téma Fiskální a daňová politika

Ministr financí Andrej Babiš se před volbami netají určitou rezervovaností vůči EU. Prohlašuje, že nestojí o euro, nechce si nechat od EU diktovat, kolik by Česko mělo přijmout uprchlíků, a odmítavě se prý staví i k tzv. měkkým dotacím z EU. Mezi ně patří např. dotace určené na zlepšení situace zaměstnanosti v Česku. Dnes je ta situace ve většině regionů České republiky dobrá, a možná i proto si Babiš může dovolit říkat, že o tyhle měkké dotace nestojí.

„Měkké projekty nemám rád. Evropská unie nám diktuje, na co máme peníze čerpat. Nutí nás k tomu, abychom dávali dotace na školení nebo na rekvalifikaci. Já bych je ani nechtěl. Stát to pak musí spolufinancovat ze svého rozpočtu,“ kritizoval Babiš přerozdělování eurodotací při nedávné besedě se studenty České zemědělské univerzity v Praze.  

Celý článek naleznete zde.

Ústecký či Moravskoslezský kraj nejsou ovšem prosty problémů s nezaměstnaností ani dnes. Právě na severu Čech čerpaly dotace z programu určeného na zaměstnanost, které Babiš hlasitě kritizuje, i jeho firmy, a to dobrovolně. Celkově měly odčerpat takřka 70 milionů korun, ačkoli o to tedy Babiš údajně nestojí.

„S přispěním unijních dotací prošli školením i zaměstnanci Kosteleckých uzenin, mlékárny Olma, chemiček Precheza a Preol, vydavatelství Mafra, firmy Agrotec a dalších členů skupiny Agrofert. Pomocí evropských dotací se vzdělávali kupříkladu i pracovníci masného průmyslu. Český svaz zpracovatelů masa, v jehož vedení mají firmy Agrofertu čtyři zástupce, vyřídil na projekt nazvaný Masu rozumíme již 700 let podporu přesahující 20 milionů korun,“ doplnil k tématu server.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…