Mynář si dělal cimrmanovskou srandu z Němcové. A řekl, komu dá Zeman šanci

01.08.2013 7:22

Jeden z blízkých spolupracovníků prezidenta Vratislav Mynář připustil, že pokud Rusnokův kabinet nezíská důvěru sněmovny, jsou ve hře tři možnosti. Buď Miloš Zeman zkusí pověřit sestavením vlády opět Jiřího Rusnoka, nebo dá šanci pravicové kandidátce Miroslavě Němcové (ODS). Šanci má podle něj i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Mynář si dělal cimrmanovskou srandu z Němcové. A řekl, komu dá Zeman šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novopečený kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Pokud Rusnok nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, vrací se podle Mynáře vše do jakéhosi bodu nula, v němž vše je možné, včetně jmenování nové úřednické vlády. Hradní kancléř to uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Mynář zároveň připomněl, že pokud by sestavení vlády chtěl dostat Bohuslav Sobotka, musí se připravit na stejnou podmínku, jakou dostala i Němcová, tedy že bude muset doložit 101 notářsky ověřených podpisů.

Nápad Němcové? Humorné...

Nápadu Němcové, jak obejít Zemanův požadavek - tedy defilé 101 poslanců ve sněmovně, se Mynář směje. "Nevím, jestli defilé by mělo probíhat v Poslanecké sněmovně, já jsem slyšel ten humorný nápad, že by přišli na pražský Hrad. To si neumím příliš představit, byť máme sezonu a je tu turistů spousta. Ale já bych použil to cimrmanovské 'aby se nám tu ti poslanci nehromadili', protože jestli si dobře vzpomínám, tak o druhý pokus si řekl pan Sobotka, a pokud tu bude jedna fronta za panem Sobotkou a jedna za paní Němcovou, tak abychom nestrávili spoustu pracovního času tak, že budeme přijímat různé modifikace 101 poslanců," okomentoval nápad předsedkyně sněmovny kancléř.

Podle Mynáře jsou šance Němcové a Sobotky získat druhý pokus na sestavení vlády vyrovnané. "Jestli bude jiná alternativa, která má větší nebo menší šanci než tito dva, to si nedovolím spekulovat," dodal. Rovněž zůstává otevřená možnost, že přijde Rusnokova vláda č. 2, případně úřednická vláda pod jiným vedením, podotkl.

Hradní kancléř také odmítl, že by prezident přemýšlel o někom jiném ze sociální demokracie. Šance jihomoravského hejtmana Michala Haška, který je znám svou přízní k Zemanovi, se tak zdají mizivé. "Nezaznamenal jsem, že by uvažoval o někom jiném než o  předsedovi sociální demokracie Sobotkovi, který si o to sám řekl," uvedl Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …