Mýtizace normalizační hvězdy. Hrubá neúcta k hrdinům disentu. Morální kýč, žaloval na Gotta Tomáš Halík. A už mu chodí odpovědi

03.10.2019 16:30

Teolog Tomáš Halík se ostře ohradil proto tomu, že by se měl pohřeb Karla Gotta konat v katedrále sv. Víta a mělo by jít o pohřeb státní, resp. o pohřeb se státními poctami. Profesor Halík tento nápad považuje za „šílený a nevkusný“. Když svůj názor vyjádřil veřejně, okamžitě se ozvali hradní mluvčí Jiří Ovčáček či publicista Tomáš Vyoral, kteří se do Halíka pořádně obuli.

Mýtizace normalizační hvězdy. Hrubá neúcta k hrdinům disentu. Morální kýč, žaloval na Gotta Tomáš Halík.  A už mu chodí odpovědi
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Projevit úctu k uměleckému talentu zemřelého je jedna věc, šílený a nevkusný nápad s národním pohřbem v katedrále věc druhá. V tomto pokusu o mýtizaci hvězdy normalizačního zábavního průmyslu jde nejenom o projev naprosté devalvace hodnot a morální kýč, nýbrž i o politicky účelovou interpretaci našich moderních dějin a také o další pokus zatáhnout náboženské a církevní symboly do politiky zemanovsko-babišovského populismu,“ napsal Halík v dopise adresovaném sekretariátu pražského arcibiskupa a dalším církevním složkám. Na dopis upozornil server Forum24.cz Pavla Šafra.

Dle jeho slov jde o projev hrubé neúcty nejen vůči hrdinům disentu a skutečným tvůrčím umělcům, nýbrž i vůči ohromnému množství občanů, kteří se před komunistickou mocí nesklonili. „Je to zároveň tragikomické poselství o současných národních hodnotách, národním sebepochopení a sebeúctě, které tím ‚Gottland‘ vysílá do zahraničí,“ dodal Halík v dopise, který adresoval církevním složkám a sekretariátu pražského arcibiskupa.

Netrvalo dlouho a na obranu Karla Gotta se ozval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Půjčil si slova papeže Františka.

„Na Mons. Halíka reaguji slovy papeže Františka: Považují se za nadřazené vůči druhým, protože se drží určitých norem. Vede (temné zesvětštění, pozn.) k narcistnímu a autoritářskému elitářství, kde se namísto evangelizování analyzují a klasifikují ti druzí,“ napsal mluvčí hlavy státu.

Pár slov na adresu Tomáše Halíka přidal i publicista Tomáš Vyoral, který se pravidelně vyjadřuje pro server ParlamentníListy.cz.

„A je to tady! Ke Karlu Gottovi se už ozvalo i peklo. Satanáše Halíka, držitele Templetonovy ceny a bývalého hrdinu z podzemní církve (ani o jednom moc nevím, ale jsou to Halíkovo donekonečna opakované cypoviny), odrecitovalo Forum24. Dojetí a smutek střídá mrazení v zádech a odpor... Satane odstup! Toho nedostaneš!“ uvedl Vyoral s nádechem sarkasmu.

Publicista Štěpán Kotrba do třetice poznamenal, že není nad to projevit křesťanskou lásku jdoucí až za hrob.

Poněkud recesisticky pojal úder na Halíka jeden z tvůrců slavné české počítačové hry Kingdom Come: Deliverance Daniel Vávra, který Halíka ironicky označil za „jediného spravedlivého“ a doplnil pár vět nesoucích se v duchu komunistické normalizace.

„Text v uvozovkách je doslovné udání, pardon stížnost, pana monsignora Halíka, jediného spravedlivého mezi všemi, co může házet kamenem. Zbytek je moje fabulace,“ napsal Vávra. Ocitoval Halíkova slova o „šíleném a nevkusném“ nápadu a opravdu přidal pár vlastních zcela vymyšlených slov.

„Čest práci soudruzi, jakožto skromný, láskyplný, milující a tolerantní člověk to nedělám rád, skutečně jen s největším sebezapřením, ale okolnosti mi nedovolí jinak, pieta a bratrská láska k bližnímu svému musí jít stranou, protože jinak hrozí nedozírné důsledky pro naší socialistickou společnost a tak musím konat. Jak jste si možná všimli, zemřel jakýsi zpěvák,“ vymyslel si Vávra.

Na závěr přidal soudružský pozdrav a jedno postskriptum.

„PS: Komunistický režim zcela běžně nechával katolické disidenty vychovávat budoucí ministerské kádry. Už před válkou jsem se o tom bavil s panem okresním hejtmanem,“ napsal v narážce na dobrého vojáka Švejka z pera Jaroslava Haška. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…