NATO poprvé pořádá „elektronické manévry“. Bude si testovat elektronický boj

09.06.2018 10:22

NATO v příštích týdnech při unikátních cvičeních Unified Vision a Baltic CESMO Test vyzkouší své schopnosti v oblasti elektronického boje EW (Electronic Warfare) a společného zpravodajství, sledování a průzkumu JISR (Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance). Zapojí se do něj i přes 300 českých vojáků s desítkami kusů speciální techniky včetně pasivních sledovacích systémů Věra, ochranných a rušících systémů elektronického boje a bezpilotních systémů.

NATO poprvé pořádá „elektronické manévry“. Bude si testovat elektronický boj
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Cvičení prověří schopnost jednotek jednotlivých států vzájemně se propojit do jednotné sítě velení, spolupracovat, vyhodnocovat získané informace a použít je k zásahu. ČTK to řekl Petr Šnajdárek, který má za českou armádu na starosti přípravu a provedení cvičení.

Do cvičení se zapojí celkem 20 členských států NATO a jejich spojenců, cvičit by mělo asi 2500 až 3000 vojáků. Tento týden začali s přípravami a nachystáním technologií, cvičení je naplánováno od začátku příštího týdne.

Podle Vladimíra Langa, ředitele Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje Ministerstva obrany ČR, cvičení reagují na současné bezpečnostní hrozby, během kterých by NATO mohlo čelit jak konvenčnímu ozbrojenému konfliktu, tak i zejména takzvaným hybridním hrozbám včetně kybernetických útoků, migraci spojené s nárůstem extremismu či pašování zbraní a nerostných surovin. Scénář například počítá se situací, kdy mezi dvěma státy s rozdílným politickým a ekonomickým uspořádáním dojde k eskalaci napětí. Prodemokratický stát proto požádá o pomoc. Situace se dále vyhrocuje i na území sousedícího státu, který je členem Severoatlantické aliance. NATO proto aktivuje své ozbrojené síly. Situace postupně eskaluje na více místech i na různých kontinentech.

Simulovat se bude například útok na lodě i na konvoje pozemních jednotek. Využita bude široká škála technologií pro sdílení či zpracování množství dat z různých národních senzorů. Podle Šnajdárka mají souběžně konaná cvičení otestovat společné postupy a technologie s přímou reakcí na činnost národních jednotek a štábů. Pokud se třeba některý úkol nepodaří, situace se může opakovat.

Vojáci budou v souboru cvičení a prověrek trénovat zejména vzájemnou spolupráci. Například španělské bezpilotní prostředky zachytí pohyb nepřítele, získané informace okamžitě pošlou kolegům do České republiky, kteří je vyhodnotí a předají je dalším jednotkám.

Testovat se zejména bude, zda informace a data, které zjistí jednotky jednoho státu, je možné předat jednotkám z jiného státu do místa jejich nasazení.

„Není to tedy klasické cvičení, kde vedou bojovou činnost jen vojáci na bojišti, ale zapojí se do něj i vzájemně propojené štáby, které nejsou na stejném místě. Dojde tak k propojení různých lokalit, kde budou nasazené národní jednotky,“ poznamenal Šnajdárek. Vše bude koordinovat štáb v německém Ramsteinu.

České jednotky budou cvičit ve výcvikovém prostoru Hradiště, ale i ve výcvikových prostorech na severu Německa a zástupci armády budou působit i ve štábu v Ramsteinu. Zapojí se především příslušníci 53. pluku průzkumu a elektronického boje. Poprvé budou v podmínkách české armády nasazeny nově pořízené satelitní technologie zajišťující přímé datové propojení českých jednotek do společného systému velení a řízení NATO.

Podobná testovací cvičení NATO odstartovala v roce 2012. V minulosti se konala vždy jednou za dva roky na území jednoho státu, letos se rozšířila do více míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…