NATO se sejde v Praze. Kšeft na 25 milionů. Co třeba ProMoPro?

24.04.2011 14:28

Padesáté osmé výroční zasedání Parlamentního shromáždění NATO proběhne v první polovině listopadu 2012 v Praze. O tom, kdo celou akci zrealizuje, se rozhoduje právě v těchto dnech.

NATO se sejde v Praze. Kšeft na 25 milionů. Co třeba ProMoPro?

V listopadu 2012 proběhne v Praze zasedání Parlamentního shromáždění NATO. Do výběrového řízení na realizaci zakázky se přihlásily dvě firmy. Příprava celého projektu by měla odstartovat prvního května, do té doby by tedy mělo být rozhodnuto o vítězi, který zrealizuje zakázku v odhadované hodnotě 25 milionů korun.

Milion jen na bankovní záruku

Účelem výběrového řízení je organizačně a technicky zajistit 58. výroční zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Praze, přesněji v Kongresovém centru. Organizátory celé akce jsou horní a dolní komora Parlamentu ČR, tedy Poslanecká sněmovna a Senát.

Mezi podmínkami výběrového řízení bylo například to, že uchazeč musí mít zřízenou pobočku v České republice, složí milion korun jako bankovní záruky a bude hovořit anglicky. Zájemci musí dále doložit přehled podobných akcí, na kterých se podíleli, za poslední tři roky.

Podobné akce v minulosti zajišťovala firma ProMoPro. Nyní čelí podezření, že akci během předsednictví EU několikanásobně předražila. Podle opozice a koaličních pratnerů byl za předražení akce zodpovědný ministr obrany z ODS Alexandr Vondra a premiér Nečas by jej měl odvolat. Sám Vondra Nečasovi rezignaci nabídl, ten ji nepřijal.

Psali jsme:
ProMoPro: Vládní úředníci hledali všemožné cesty, jak snížit cenu. Marně
Vondra argumentuje auditem, Paroubek ho dal do oběhu
SLEDUJEME kauzu Vondra

Česko zastoupí 5 poslanců a 2 senátoři

Parlamentní shromáždění NATO (NATO Parliamentary Assembly - NATO PA) je meziparlamentní organizací, která sdružuje vybrané zákonodárce členských států NATO.  NATO PA je na Alianci nezávislé. Má konzultativní charakter a jejím cílem je posilovat spolupráci a porozumění mezi státy Aliance. NATO PA bylo založeno 18. července 1955 pod názvem Severoatlantické shromáždění NATO. 

Podle stanov NATO PA sestává česká delegace ze 7 členů s hlasovacím právem a ze 7 náhradníků; z toho tvoří 5 členů poslanci a 2 senátoři, stejný poměr je u náhradníků.

Související:
Zlevnit armádní zakázky nám pomůže NATO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…