NKÚ dostane v příštím roce v rozpočtu o 200 milionů méně

15.05.2019 12:03

Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít v rozpočtu na příští rok 690 milionů korun. Proti letošnímu schválenému rozpočtu je to snížení o 204 milionů korun. Informuje o tom ČTK.

NKÚ dostane v příštím roce v rozpočtu o 200 milionů méně
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Pokles plánovaných výdajů souvisí s výstavbou nového sídla úřadu, který dosud sídlí v pronajatých prostorách. Letos má úřad na výstavbu 306 milionů korun a pro příští rok jen 32 milionů. Návrh rozpočtu úřadu dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor.

Na vybavení nového sídla počítá úřad se 60 miliony korun. Celkem by si tak příprava nového sídla měla vyžádat přes 92 milionů. Ministerstvo financí doporučilo výboru vyslovit s návrhem rozpočtu souhlas. Úřad bude v příštím roce ze svého rozpočtu hradit například kongres evropské organizace nejvyšších kontrolních institucí EUROSAI. Poté se na tři roky ujme předsednictví v této organizaci. Loni hospodařil NKÚ s 576 miliony korun.

Nejvyšší kontrolní úřad je nezávislá ústavní instituce, která prověřuje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout v případě, kdy hospodaří se státním majetkem. Sněmovna nyní projednává návrhy, které mají kontrolní pravomoci úřadu rozšířit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…