NKÚ podle poslance přichází o více než deset miliard ročně

30.03.2012 15:01

Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu zjistila systémové nedostatky při výběru DPH při dovozu zboží ze třetích zemí. Česká republika tak podle slova poslance Michala Babáka prokazatelně přichází na daních každý rok o více než deset miliard korun.

NKÚ podle poslance přichází o více než deset miliard ročně
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Za období 2008 až 2010 bylo podle Babáka kontrolou NKÚ zjištěno, že základ daně, vykázaný v daňových přiznáních, byl za celou republiku o více jak 440 miliard nižší oproti celkové hodnotě dovozu.

"Pokud budou přijata nápravná opatření, tak nebude nutné snižovat platy učitelů či propouštět hasiče nebo policisty. NKÚ přitom navrhuje propojení databází daňových přiznání s centrálním registrem správních dokladů, zatímco dnes se data porovnávají manuálně. Zrušení čtvrtletního placení DPH pro dovozce, podávání daňového přiznání pro plátce DPH elektronicky. Zejména zrušení čtvrtletního placení DPH povede k omezení daňových úniků.

Nejvyšší kontrolní úřad také upozorňuje na prostor, který pro daňové podvody vytvořila novela zákona č. 235/2004 Sb. účinná od 1. ledna 2005. Ta odstranila tzv.„zálohování státu DPH“, kterou plátci hradili při dovozu zboží celním orgánům a následně zúčtovali v rámci DAP. V současné době tak mohou dovozci umisťovat nezdaněné zboží," uvedl Babák.

Vláda by podle něj měla na základě zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu uložit ministru financí, aby ve svém rezortu učinil nezbytné kroky nutné k nápravě současného stavu.

"Jako finanční expert Věcí veřejných požádám o opatření, navrhovaná NKÚ, na nejbližším jednání trojkoalice. Jsem si jistý, že koaliční strany se rychle shodnou na napravení chyb, na které upozornil Nejvyšší kontrolní úřad a více než deset miliard korun posílí příjmy státního rozpočtu," doplnil Babák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …