Na Donbase prý bojují na straně separatistů desítky Čechů a Slováků

08.12.2016 11:11

Nikdo to přímo neřekne, ale vojáky, kteří bojují na straně východoukrajinských separatistů, platí Rusko. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV to uvedl slovenský novinář Tomáš Forró, který strávil s bojovníky na Donbase dva týdny.

Na Donbase prý bojují na straně separatistů desítky Čechů a Slováků
Foto: Marek Havlíček
Popisek: Marek Havlíček přijíždí do Doněcku

Na straně separatistů prý nyní bojuje několik desítek Slováků a Čechů. Přesná čísla lze těžko zjistit, protože mezi sebou příliš neudržují kontakty a panuje zde navíc velká fluktuace. Hodně bojovníků už odsud odešlo. Jednak proto, že konflikt se zmírnil a už není třeba tolika vojáků, jednak proto, že to pro bojovníky přestává být zajímavé.

Celé video je ZDE

Čeští a slovenští bojovníci na straně východoukrajinských separatistů by se dali rozdělit do tří kategorií. První jsou idealisté, druzí jsou žoldáci a třetí zločinci, tedy lidé, kteří jsou na útěku před zákonem. Jsou tam prý ale i Španělé, Francouzi a dokonce i lidé z Vietnamu. Forró se tam setkal se dvojicí Čechů, kteří jsou typičtí žoldáci, je to pro ně něco podobného jako vojenské cvičení.

Idealisté žijí v jiné realitě

Ohledně idealistů Forró prohlásil, že zde hraje významnou roli ruská propaganda, která je jak v Česku, tak na Slovensku velmi silná. „Žijí v jiné realitě, alespoň tak si to vysvětluji. Stejné věci, které sledujeme, interpretují jiným způsobem a vše, co se děje, jen potvrzuje jejich představu o světě, o EU, o tom, že Západ se snaží ohrožovat Rusko, o ukrajinských fašistických vojácích, kteří ohrožují Doněckou republiku.“

Bojovníky prý platí Rusko. Nikdo to ale přímo neřekne. „Je tolik nepřímých informací a indicií, že je to zřejmé, že je platí Rusko,“ uvedl Forró s tím, že Doněcká republika nemá v podstatě žádný příjem, z něhož by bojovníky mohla platit.

Vojenský výcvik nebyl nutný

Pozoruhodné je, že separatisté do svých řad přijmou i člověka bez vojenského výcviku. „Teď nábory nových vojáků neprovádějí, protože noví vojáci nejsou zapotřebí, ale stačilo, abyste byl bojeschopný člověk, dostal jste zbraň a základní výcvik. Ukazovalo se, že mnozí lidé byli neschopní bojovat. To byl příklad mnohých lidí, kteří tam přišli.“

Česká média válce na východě Ukrajiny v poslední době nevěnují velkou pozornost. Boje ručními zbraněmi skutečně ustaly. Na druhou stranu se tam bombarduje, někdy velmi intenzivně. „Když jsem tam byl, tak každý den bylo nějaké ostřelování, které trvalo dlouhé hodiny. A dokonce když jsem byl na frontě, byl jsem svědkem toho, že probíhalo bombardování civilní vesnice. Boje tam probíhají bez ohledu na to, jestli se o tom v našich médiích píše, nebo ne,“ podotkl Forró.

Někteří Češi se domů vráti nechtějí. Bojí se vězení

Čeští bojovníci jsou si prý vědomi toho, že by mohli jít u nás do vězení za to, že sloužili v cizí armádě. Proto se do své původní vlasti většinou vrátit nechtějí. Někteří tam ale bojují inkognito, pravidelně se vracejí domů a nikdo neví, že tam bojují. „Zdá se mi, že ani české, ani slovenské služby se o to až tak moc nezajímají a tito lidé přecházejí mezi Ruskem a EU bez toho, aniž by si jich někdo všímal.“

Pokud tam prý nějací ruští vojáci jsou, tak jsou velmi dobře schovaní na tajných základnách v Doněcku. Jinak je tam velmi mnoho ruských vojáků, kteří tvrdí, že jsou dobrovolníci a kteří bojují mezi doněckými vojáky. „Tvrdí, že mají stejný status jako čeští nebo slovenští bojovníci. Z neformálních informací, které mám, se ukazuje, že je tam tímto způsobem nasazovala ruská armáda, aby tam působili. Ale to jsou domněnky, nejsou to věci, které by se daly ověřit,“ dodal Forró.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…