Na Fischera to prasklo: Placení fanoušci za osm set a manipulace s mikrofony

05.01.2013 5:15

REPORTÁŽ Reportér ParlamentníchListů.cz zjistil, jak vypadalo zákulisí prezidentského duelu Miloše Zemana a Jana Fischera a co se před natáčením i během něho odehrávalo. Čtěte, co jste na obrazovkách nemohli vidět.

Na Fischera to prasklo: Placení fanoušci za osm set a manipulace s mikrofony
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: V divadle Rock opera Praha se předtáčel duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana

Do začátku natáčení prezidentské debaty zbývala ještě víc než hodina a před RockOperou v pražských Holešovicích postávaly velké hloučky příznivců obou kandidátů. Jednoznačně však vyčnívali „Zemanovci“, kteří svoji příslušnost dávali hlasitě najevo.

Svým způsobem to připomínalo americkou předvolební kampaň. Zemanovi příznivci všech věkových kategorií měli nasazené bílé kšiltovky, nad hlavami vlaječky a jiní v rukou velké transparenty. Vše s heslem „Miloš Zeman na Hrad“.

„Fischer se bojí,“ křičeli na jeho manželku

Ti také „náležitě“ přivítali přicházející manželku Jana Fischera, kterou na místo přivezlo taxi. „Fischer se bojí, Fischer se bojí…“ skandovali opakovaně na procházející Danu Fischerovou. Ta jen bez reakce v obličeji prošla kolem.

Fanoušci Jana Fischera se nijak výrazně před zahájením natáčení neprojevovali. Spíše mezi nimi bylo možné zpozorovat drobný zmatek, který se snažilo řešit několik koordinátorů. Stejně tak, jak bylo i patrné ze samotného vysílání debaty, byli během natáčení pořadu značně aktivnější zastánci Zemana, kteří často na různé podněty spontánně reagovali. Ať už to byly narážky na KSČ či na červené ponožky Fischerova syna.

Fanoušci úřednického expremiéra věděli, kde jsou snímače potlesku

Jak se po skončení natáčení ParlamentnímListům.cz podařilo zjistit, Fischerovi příznivci prý předem věděli, v kterých místech jsou v publiku umístěny speciální mikrofony, které intenzitu potlesku snímaly. A příznivci úřednického expremiéra toho pochopitelně využívali a své ovace směřovali do těchto míst.

Jisté podezření vyslovili i samotní zástupci Zemanova fanouškovského tábora, kteří v závěru diskuse na zveřejnění výsledku, že větší potlesk projevili Fischerovi příznivci, křičeli, že jde o podvod.

Televize ale prostřednictvím svého tiskového mluvčího Václava Mazánka tuto informaci nepotvrdila. "Tyto mikrofony byly na obou stranách hlediště rozmístěny naprosto rovnoměrně a nezakrytě na stojanech, takže diváci v obou táborech měli stejnou možnost si jich všimnout a zároveň žádnou možnost s nimi manipulovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Televize Prima family si v průběhu debaty pro oba kandidáty připravila i zkoušku, zda by byli schopni na úrovni vést jednání se svými zahraničními partnery. Do studia vstoupil americký novinář Erik Best, usadil se k Janu Fischerovi a spustil na něho anglicky.

Ten byl sice zpočátku lehce překvapený, ale následně již reagoval běžnou angličtinou. Sám Best po „prozkoušení“ obou kandidátů prohlásil, že Miloš Zeman byl mnohem pohotovější, což bylo i patrné během hovoru, ale zase měl víc času na přípravu.

Novinář zaskočil otázkou v ruštině

Jestli ovšem něco způsobilo překvapení všech, byla jím další otázka Erika Besta pro kandidáty. Best totiž pohotově přešel do plynné ruštiny a navrhl další otázku probrat v ruském jazyce. Zemanovi to nepůsobilo žádné problémy, na Fischerovi už velká nervozita a zaváhání bylo znát. Odpovědí dal najevo, že ruštinou zdaleka tak dobře nevládne.

Redakce ParlamentníchListů.cz po skončení natáčení oslovila příznivce z obou táborů s žádostí o krátké ohodnocení. „Je vidět, že na sobě Jan Fischer pracuje, s ním existuje naděje, že se do politiky vrátí slušnost,“ konstatoval Jan R., přesvědčený Fischerův volič.

„Miloš bude prezidentem, nic jinýho nečekám. Všichni ho znají, jedná v klidu, nenechá se vytočit a ví, co říká,“ měl naopak jasno Jiří Markus, s kšiltovkou „Zeman na Hrad“ na hlavě.

Osm set za Fischerova fanouška

Nyní se však ukazuje, že to s Fischerovými fanoušky nemusí být tak úplně jasné. Jak ParlamentnímListům.cz uvedl důvěryhodný zdroj (jehož jméno má redakce k dispozici), lidé, kteří přišli Janu Fischerovi fandit, měli být údajně najatí personální agenturou.

Ač redakce zná jméno „najatého fanouška“, ten si ho však ze strachu, aby nepřišel o honorář, nepřál zveřejnit. Kompars, který fandil Janu Fischerovi, měla zajišťovat agentura Dos Amigos Models a finanční odměna pro jednu osobu byla 800 korun hrubého. „Řekli nám, ať se moc neprojevujeme a pouze tleskáme panu Fischerovi,“ řekl zdroj redakci.

I ze samotného pořadu, který mohli diváci v pátek večer na TV Prima family zhlédnout, bylo patrné, že se Zemanův tábor projevoval větší spontánností. Když například moderátor Jan Punčochář zarazil Jana Fischera s otázkou, proč na svém webu v týmu poradců uvádí advokátku Hanu Marvanovou, kandidát reagoval, že o tom Marvanová ví.

Zemanovi příznivci se okamžitě hlasitě ozvali slovy „nelži, nelži!“. Fischer se na chvíli zarazil a vzkázal, že nelže. Punčochář však opáčil, že den před natáčením s Marvanovou mluvili a ta podporu či členství ve Fischerově týmu poradců popřela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…