Na Hradčanech se připomínalo rok staré peklo v Oděse. Přinesli i ukrajinského premiéra se sirkami

02.05.2015 19:27

Na Hradčanském náměstí se demonstrace konala od šestnácti hodin pod názvem „ODĚSA 2014 Memento“. Pořadatelem byl spolu s dalšími Zdeněk Kratochvíl, který již v minulosti několik podobných akcí pořádal. Ve čtvrtek byl hostem v Máte slovo u Michaely Jílkové a mimo jiné řekl: „Já jsem byl taky pěšák, disident. A dneska zase bojuji, bojuji proti fašismu.“

Na Hradčanech se připomínalo rok staré peklo v Oděse. Přinesli i ukrajinského premiéra se sirkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění k událostem 2. května loňského roku v Oděse a současnému dění na jihovýchodě Ukrajiny

Jeho akce měla být „shromáždění občanů, kteří odmítají být lhostejní k tomu, co se stalo 2. května loňského roku v Oděse, a také k tomu, co se odehrává v posledních měsících na jihovýchodě Ukrajiny“.

Na Hradčanském náměstí se podle odhadu reportéra ParlamentníchListů.cz objevilo asi sto padesát lidí. Pod sochou Tomáše Gariqua Masaryka žádali především vyšetření celé akce, o jejímž pozadí dodnes panují pochybnosti, a rovněž odvolání velvyslance Václava Bartušky, který se před týdnem o oděských událostech rozpovídal skutečně nečekaným způsobem:

„Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé. Estonci to vědí velmi dobře, Lotyši taky, Litevci taky, Poláci taky. Myslím, že i Češi. Nepodceňujte prosím, jak moc se naše země za poslední čtvrtstoletí proměnila,“ řekl v rozhovoru pro web Neovlivní.cz.

VŠE O KAUZE "PROSTĚ JE UPÁLILI" ZDE

Jeho slova vyvolala vlnu kritiky až odporu, rázně se proti nim ohradil též Bartuškův nadřízený, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Demonstranti od něj nyní požadovali, aby Bartušku úplně vyhodil z diplomatické služby.

Stěžejním hostem byl svědek rok starých událostí v Oděse, který promluvil o průběhu akce, při které v Domě odborů uhořelo celkem 46 lidí. Součástí jeho vystoupení byla i četba jmen těchto obětí a krátká modlitba. Z Ukrajiny dorazila i Viktorie Šilová, zastupitelka oblastní rady v Dněpropetrovsku a mírová aktivistka.

Mezi diváky před prezidentským sídlem vše sledoval například exministr zahraničí Jan Kavan, nebo europoslanec Miloslav Ransdorf. Nad jejich hlavami byla k vidění například karikatura ukrajinského premiéra Jaceňuka s titulkem „Děti, které si hrají se sirkami mají dostat na zadek, ne lepší kapesné“. Nechybělo tradiční „Stop fašismu“ a v narážce na kampaň po vystřílení Charlie Hebdo jeden z transparentů též hlásal "Je suis Odesa".

Ze zahraničních hostů se objevil také Ital Giuseppe Maiello, který přečetl projev starosty města Ceriano Laghetto v Lombardii. Zde se totiž radní rozhodli přejmenovat místní náměstí na „Náměstí mučedníků z Oděsy“.

Z českých aktivistů promluvila v závěru akce spisovatelka Lenka Procházková. Ta hovořila o "evropském domě", kterému prý již popraskala fasáda a nyní začínají pukat už i nosné zdi. "V takovém mírumilovném evropském domě by nikdo nemohl tolerovat násilí, nikoho by ani nenapadlo podpořit v jednom z bytů společného domu ozbrojený převrat a pak jej legalizovat. Přesto k tomu došlo, když byt se jmenovkou Ukrajina vyvlastnili pučisté a když ten zločin zhodnotili správci našeho společného domu jako  vítězství demokracie," zaznělo z pódia.

Celý projev Lenky Procházkové ZDE

Na pódiu se objevil i podplukovník Marek Obrtel, někdejší vojenský lékař a účastník mnoha zahraničních misí, který vrátil všechny své medaile na protest proti politice NATO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo, Hans Štembera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…