Na Hradě je Ištvan. Zeman mu vyjádřil plnou podporu

25.07.2013 13:07

Prezident Miloš Zeman dnes přijal na Pražském hradě vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ten je za své jednání v rámci trestních řízení proti politikům v poslední době kritizován, prezident mu ale vyjádřil svou podporu.

Na Hradě je Ištvan. Zeman mu vyjádřil plnou podporu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

"Vyjádřil mu plnou podporu v jeho práci a v úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou," uvedla mluvčí Hradu Hana Burianová. Ištvan spolu s kolegou z olomouckého vrchního státního zastupitelství Rostislavem Bajgerem stojí za ostře sledovanou kauzou spojenou se třemi bývalými poslanci ODS a blízkou spolupracovnicí a partnerkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Nečasova vláda kvůli kauze padla.

Expremiér Nečas v souvislosti s vyšetřováním hlasitě hovoří o šikaně ze strany státních zástupců, kteří se podle něj snaží Česko proměnit v "prokurátorskou republiku". "Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát," řekl prezident o kauze ve středu.

Podle Ištvana poslanci stíhání uniknou

Tři exposlance ODS viní orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání, když podle policie odešli ze sněmovny výměnou za pozice ve vedení státních firem. Poté co Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, byli lidé spojení s případem propuštěni z vazby. Ištvan předpokládá, že Nejvyšší státní zastupitelství nyní stíhání zruší. Plánuje však, že se skutky pokusí přeformulovat tak, aby v souladu s výrokem NS mohli být stíháni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…