Na Slovensku dnes proběhne vzpomínka na dukelskou operaci

06.10.2014 6:39

U památníku bitvy o Dukelský průsmyk na východním Slovensku se dnes uskuteční vzpomínková akce u příležitosti 70. výročí této vojenské operace z druhé světové války, na níž se významně podílely československý jednotky. Českou republiku bude na pietním shromáždění zastupovat předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Na Slovensku dnes proběhne  vzpomínka na dukelskou operaci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

Součástí vzpomínkové akce bude odhalení kopie původní sochy československého vojáka, jejíž originál byl za komunistického režimu odstraněn. Naposledy bylo součástí památníku sousoší, které najde místo v tamní vyhlídkové věži.

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo v závěru roku 1944 a které bylo později potlačeno. V operaci bojovalo na sovětské straně přes 100.000 vojáků a také 1. československý armádní sbor pod vedením Ludvíka Svobody proti asi stotisícové německé armádě.

Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října. V současnosti je tento den na Slovensku památným Dnem obětí Dukly. Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20.000 vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16.000 vojáků, pak dosahovaly zhruba 2000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…