Na Staromáku předvedli bizár s „nebinární Madonou“. Měla upozornit církev, jak kašle na menšiny a klima

02.09.2020 18:49

iDNES přináší netradiční zprávu. V Praze se zase něco děje. Na Staroměstském náměstí se ve středu sešli aktivisté, aby protestovali proti katolické církvi. Vadí jim hlavně její přístup k LGBTQ menšinám a klimatické změně. Nově vztyčenému mariánskému sloupu požehnali a vztyčili vedle něj praporec takzvané nebinární Madony. A co že to má být? Ochránkyně aktivistů a aktivistek přece.

Na Staromáku předvedli bizár s „nebinární Madonou“. Měla upozornit církev, jak kašle na menšiny a klima
Foto: Hana Brožková
Popisek: Požehnání obnoveného Mariánského sloupu, které se uskutečnilo po bohoslužbě v Týnském chrámu

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13158 lidí

Takováto Madona by měla být podle tvrzení aktivistů ochránkyní přírody a utlačovaných lidí různé barvy pleti nebo sexuální orientace.

Tento jistě bohulibý počin přerušili až strážníci, kteří aktivisty vyzvali, aby prapor sundali. Ti tak vzápětí učinili. Policisté taky upozornili, že posypání sloupu plátky růží lze brát jako znečištění. Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové strážníci nepřijeli na ohlášení, ale pouze jeli náhodou kolem.

Pořadatelé happeningu uvedli: „V době, kdy se konzervativní autority světa ohánějí náboženstvím a národem, snaží se omezovat práva žen, navracejí je na ‚jejich místo‘ mimo rozhodovací procesy a znásilňují celou zemi, chceme vrátit spiritualitě její vlastní hlas.“

Odmítají prý stále větší prorůstání státu a církve. Panna Marie se podle nich stala symbolem „neblahé expanze ultrakonzervativních a klerofašistických proudů katolické církve do veřejného a politického prostoru“.

Aktivisté také nesouhlasí například s přístupem církve k Istanbulské úmluvě a právům žen na potraty. Nebinární Madona je ale podle nich divoká bytost, která nastoluje správné vztahy mezi lidmi a komunitami a je symbolem znovunalezeného vztahu s přírodou.

„Tvář nebinární Madony je tváří ochránkyň a ochránců lesů a pralesů, stejně jako tváří aktivistek a aktivistů, kteří bojují za práva žen a LGBTQ,“ tvrdí účastníci setkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…