Na Ukrajině jsou potřeba co nejdříve svobodné volby, shodli se Zeman a Blair

08.03.2014 19:45

Prezident Miloš Zeman přijal v sobotu na zámku v Lánech bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Oplácí mu tak setkání z Londýna, které se odehrálo před dvěma lety. Blair se zúčastnil odpoledne v Praze fóra zaměřeného zejména na ekonomiku.

Na Ukrajině jsou potřeba co nejdříve svobodné volby, shodli se Zeman a Blair
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zeman a bývalý britský premiér Tony Blair

Setkání českého prezidenta a bývalého britského ministerského předsedy začalo v 19:15. Tony Blair se nejprve zapsal do pamětní knihy zámku v Lánech a převzal dary od prezidenta Miloše Zemana. Dostal anglické vydání známé knihy Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška a několik CD s hudbou rozličných žánrů v podání českých kytaristů. Hra na kytaru prý totiž patří mezi Blairovy záliby. Poté se oba odebrali přibližně na hodinu do soukromí, kde chtěli například prodiskutovat vyhrocené události na Ukrajině a situaci v Evropské unii.

"Oba dva se shodli v tom, že EU potřebuje silné vedení, protože jedině silné vedení může zajistit úspěšnost integračního procesu, a dále na tom, že pokud jde o situaci na Ukrajině, je zapotřebí podporovat proces svobodných voleb v co nejkratší době spojený s federalizací a decentralizací Ukrajin," uvedl tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Oba politici se spolu setkali již před dvěma lety u příležitosti zahájení olympijských her v Londýně. Hovořili tehdy mimo jiné o Zemanově předvolební kampani, když kandidoval na prezidenta.

Na odpoledním fóru Hospodářských novin se debatovalo za účasti českých politiků a podnikatelů o budoucnosti Evropy, jejím hospodářském růstu a konkurenceschopnosti českých a evropských podniků.

Blair byl předsedou britské vlády od roku 1997 do roku 2007. Stál v čele labouristické strany, která se pod jeho vedením transformovala v reformovanou "New Labour". Strana sociálnědemokratického charakteru se snaží najít střední cestu mezi silami tržní ekonomiky a sociální spravedlností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…