Na Ukrajině jsou ruské jednotky? Analytik dokonce ví, které

11.03.2015 14:04

Igor Suťagin pro britský Royal United Services Institute zpracoval studii o ruských jednotkách zapojených do války na Ukrajině. České shrnutí o ruských vojácích na Ukrajině, kteří umírají v boji proti vládním jednotkám z Kyjeva, přinesly Britské listy. Jasně se ukazuje, že Rusové na území cizího státu operují a pravděpodobně hned tak operovat nepřestanou.

Na Ukrajině jsou ruské jednotky? Analytik dokonce ví, které
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

Pokud někdo tvrdí, že ruské pravidelné vojenské jednotky na Ukrajině nejsou, lže. V době obsazování ukrajinského Krymu jich ještě nebylo tolik, ale v době Vánoc 2014 už šlo o bezmála deset tisíc mužů, kterým prý navíc stáli v zádech další zvláštní jednotky, Ty prý měli postřílet muže před nimi, pokud by snad chtěli prchnout.

„Suťagin zmiňuje jasné známky opotřebení ruských jednotek dlouhodobým bojovým nasazením proti Ukrajině. Vojákům jsou v některých případech nuceně prodlužovány smlouvy, z vojáků základní služby se dekrety velitelů stávají "profesionálové". Dzeržinského divize jednotek ministerstva vnitra byla nasazena u Debalceva a Mariupolu v klasickém stylu proslulých jednotek NKVD střílejících "dezertéry" ustupující z fronty (nebo chcete-li, ve stylu někdejších iráckých Republikánských gard). Dzeržinského divize takto zasáhla proti ruským pravidelným jednotkám nejméně v pěti případech a o dalších informují jednotky nepravidelné,“ poznamenává Karel Dolejší na Britských listech.

Celý text naleznete ZDE

Po skončení zimy není vyloučeno, že kombinované ruské síly v podobě motostřeleckých jednotek, výsadkářů a tak podobně, budou stát v čele pravděpodobného útoku na Mariupol. Půjde o ruské vojáky z různých koutů země různým zaměřením, které mohou ovládnout nemalou část Ukrajiny, možná až po Dněpr. Otázkou ale je, zda pak Rusové zvládnou takto rozsáhlé území efektivně okupovat. I Američané v Iráku totiž zjistili, že obít území je jedna věc a udržet nad ním kontrolu je věc zcela jiná. Zpravidla je mnohem náročnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…