Na Ukrajině zatkli hackery, kteří útočili na české firmy. Janek Kroupa a další ukazovali do Ruska

31.01.2021 17:16

Ukrajinští strážci zákona dopadli skupinu hackerů, kteří útočili na benešovskou nemocnici i na firmu OKD. Šlo o skupinu, která získávala data z Evropy i USA a poté buď vydírala jejich původní majitele, nebo se pokoušela získané informace předat dál.

Na Ukrajině zatkli hackery, kteří útočili na české firmy. Janek Kroupa a další ukazovali do Ruska
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) oznámil, že se při mezinárodní akci podařilo dopadnout na Ukrajině skupinu hackerů, kteří v závěru roku 2019 napadli např. počítače společnosti OKD.

„Celková výše škod způsobených kybernetickými útoky je více než 2,5 miliardy dolarů,“ řekl zástupce vedoucího odboru kybernetické policie NPÚ Serhii Kropyvka. Na jeho slova upozornila Česká televize.

Hackeři požadovali jak po společnosti OKD, tak po benešovské nemocnici výkupné. To nedostali, ale odborníci vraceli systém OKD do normálu v podstatě tři týdny.

Bezpečnostní společnost Kaspersky od července loňského roku zabránila až 25 tisícům hackerských útoků. Oproti roku 2019 se jedná o nárůst až dva tisíce procent. „Nepamatujeme to. Je to rapidní nárůst. Bohužel jim občas někdo to výkupné zaplatí, a tím pádem hackeři získávají prostředky a dále investují do nástrojů a cílených útoků,“ řekl Miroslav Kořen z firmy Kaspersky.

V loňském roce přišel Janek Kroupa z Českého rozhlasu s informací, že za útokem stál Alexandr Alexandrovič Černyšov, ale podle všeho nebyl jediný. Právě Černyšov si osobně zaregistroval některé IP adresy, ze kterých byly některé hackerské útoky na české nemocnice podniknuty. Server se s Černyšovem spojil a ten v rozhovoru vedeném přes e-mail odmítl, že by měl s útoky na české nemocnice cokoli společného. Prý jen uvedené servery spravuje pro svého klienta.

Investigativní reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa ve spolupráci s etickými hackery zjistil, že jedním z klientů, pro které Černyšov pracuje, je i společnost Avantel.

„Podle ruského obchodního rejstříku přitom Avantel původně vlastnil jistý Andrej Gončarov, avšak před dvěma lety, tedy v roce 2018, vydal Federální antimonopolní úřad Ruské federace rozhodnutí, že tuto společnost může převzít největší ruská státem zřízená telekomunikační společnost Rostelecom. A to se také stalo, dnes je vlastníkem Avantelu Rostelecom, konkrétně přes svou dceřinou firmu Bachtel. Lze tedy udělat závěr, že lidé jako Černyšov, kteří jsou součástí hackerské skupiny útočící na české nemocnice, pracují i pro ruský stát. V Rostelekomu má totiž právě ruský stát kontrolní balík 43 procent akcií, je to největší podíl mezi ostatními akcionáři,“ napsal Kroupa.

Ruská strana už na jaře minulého roku důrazně odmítla, že by měla s útoky na nemocnice či na společnost OKD něco společného.

Ruské velvyslanectví v Praze na sociální síti uvedlo, že jde o „výmysl, špinavý protiruský výpad a otevřenou provokaci“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…