Na blití. Mladý Sobotka se počurával. Ouha, mezi premiérem a Babišem už je to vážně zlé a toto nám o tom řekli Gazdík, Hamáček, Benda či Keller

09.05.2017 15:51

ANKETA Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš řekl Právu, že celý politický život premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky provázejí podvody, i do politiky se dostal podvodem, k jeho kandidatuře v roce 1996 pomohly černé duše v ČSSD, dokonce existoval návrh na jeho vyloučení ze strany. Co o těchto slovech soudí čeští politici?

Na blití. Mladý Sobotka se počurával. Ouha, mezi premiérem a Babišem už je to vážně zlé a toto nám o tom řekli Gazdík, Hamáček, Benda či Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrejem Babišem

„Celý jeho politický život provázejí podvody. I do politiky vstoupil podvodem... K jeho kandidatuře do sněmovny mu v roce 1996 pomohly černé duše. Dokonce v ČSSD existoval návrh na jeho vyloučení ze strany,“ řekl o Sobotkovi Babiš deníku Právo.

Špína a lži

ParlamentníListy.cz se politiků zeptaly, co si o slovech Andreje Babiše myslí a o čem to svědčí. Babišovi kritici říkají, že jde o nechutnou součást politického boje, a ptají se, proč celou věc vytahuje až nyní a z jakých složek to sebral. Jiní upozorňují, že je zvláštní, že se Sobotka do boje proti Babišovi vydal až teď, a také upozorňují, že Sobotka dělal podvody v minulosti.

„Svědčí to o tom, že Andrej Babiš ztrácí nervy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček.

„Výroky představitelů současné vlády svědčí o jejich pokleslé politické kultuře,“ odpověděl nám předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Andrej Babiš by měl v současné krizové situaci jako ministr financí a podle nynějších průzkumů i jako předseda nejsilnější politické strany společnost stmelovat, nikoliv házet špínu kolem sebe a veřejně lhát,“ uvedl předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.


„Čeští politici jsou pro mě tak důvěryhodní, že jim všem věřím cokoli, co o sobě vzájemně tvrdí. Slova Babiše svědčí o poklesu české politické kultury z dosavadní čtyřky do hajzlu na dvoře tohoto pajzlu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Svědčí to o tom, že si Andrej Babiš celý život a na všechny vede složky. Co se v mládí naučíš... A je mimořádně pokrytecké se dnes vymlouvat na amorálnost odposlechu (i když věcně s ním souhlasím), když vždy drby z odposlechu vesele šířil a citoval... Končí stejně jako Věci veřejné, kdo s čím zachází, tím také schází,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Nejsem rád, že se hádáme, napadáme, obviňujeme a na lidi pak nezbývá čas,“ povzdychl si místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Celou politickou kariéru premiéra Sobotky provází řada korupčních afér

„Do ČSSD bohužel nevidím a neznám praktiky uvnitř této strany. Je ovšem pravda, že celou politickou kariéru premiéra Sobotky provází řada korupčních afér. Za všechny mohu uvést nevýhodnou privatizaci OKD, kdy se jako ministr financí pod tuto transakci podepsal a náš stát byl okraden o desítky miliard. Požadoval jsem, aby došlo k prošetření této podivné privatizace, a několikrát jsem také v této věci přímo interpeloval premiéra Sobotku. Premiér se však záměrně vyhýbá odpovědnosti a podniká všechny kroky, aby nedošlo k otevření této aféry,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pan Babiš se ocitá v zoufalé situaci. Když je Sobotka takový, proč s ním uzavíral koalici? Proč si ještě nedávno spoluvládnutí tak pochvaloval? Co je tedy pravda? Teď by si pan Babiš měl především zamést před vlastním prahem, neodvádět pozornost, a pokud je alespoň trochu frajer, tak ať odstoupí, a ukončí tím vládní krizi, která aktuálně díky Zemanovi může přerůst v ústavní,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Svědčí to jen o tom, že o podvodech Sobotky mluví další člověk. Sobotka pomáhal aktivně s podvodem v OKD. A i já mám osobní zkušenost, kdy ihned po volbách nás Sobotka podvedl, když mi osobně slíbil, že ČSSD bude hlasovat případně pro zamítnutí Pospíšilova zpackaného občanského zákona a pár hodin poté, když jsem mluvil s premiérem Rusnokem a ministryní spravedlnosti, jsme se dozvěděli, že cituji: ‚To si z vás Bohouš dělal asi srandu‘, protože aktivně sdělil paní Benešové, že vše je naopak, a Pospíšilův katastrofický zákon podpoří navzdory jeho předvolební kritice. Takže pro nás žádné překvapení. Celá vláda by měla podat demisi, úplně přestala pracovat a měly by být co nejdříve volby, aby lidé znovu rozdali politické karty,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Bohouš a Štětináč v Bratrstvu kočičí pracky. Andreje Babiše všichni známe jako čestného a pravdomluvného člověka

„Kdybych měl použít na spor Babiše se Sobotkou parafrázi Rychlých šípů, tak nikdo z nich není Mirek Dušín. Oba spíš tvoří jako Štětináč a Bohouš Bratrstvo kočičí pracky,“ uvedl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Přijde mi to jako: ‚Všichni kradnů, jen já optimalizuji...‘ Myslím, že každý by si měl zamést před vlastním prahem. Po 21 letech toto vytahovat a mít to jako největší argument je směšné. To je fakt projev zoufalství,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pokud je pravda všechno to, co pan Babiš tvrdí, pak jednu věc nechápu. Andreje Babiše všichni známe jako čestného a pravdomluvného člověka. Rodiče ho vychovávali tak vzorně, že prakticky nezná neslušná slova. Skupuje média, aby jim umožnil pravdivě informovat bez jakýchkoli zásahů majitele. Jeho podnikatelské metody jsou pro svou férovost známy široko daleko. Prostě nechápu, jak mohl tento neposkvrněný člověk vůbec vstoupit do vlády řízené podvodníkem. A už vůbec nechápu, proč z ní okamžitě nevystoupí. Sobotka ho v ní přece nemůže donekonečna držet násilím,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Svědčí to o tom, že se Andrej Babiš snaží utéct od jasných otázek týkajících se jeho daňových podvodů,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Pan Babiš útočí na předsedu ČSSD, protože cítí, že jeho politické dny jsou sečteny. Nevím, ze kterých složek bere ministr financí tyto informace, ale já si neuvědomuji nějaké podvody Bohuslava Sobotky při vstupu do vrcholné politiky. A to jsem členem od roku 1989 stejně jako premiér. Co se týká ostatních věcí, tak je šetřily orgány činné v trestním řízení s tím, že Bohuslav Sobotka nebyl nikdy ani obviněn. Proto mi připadají tyto útoky jako neustálé opakování lží, které se v očích veřejnosti mají stát pravdou. Andrej Babiš není demokrat, protože pokud by byl, tak nepoužívá nekalé způsoby politického boje. A také není morální autoritou, protože po svých skandálech měl již dávno rezignovat. A to nejen na ministra financí, ale i na předsedu svého politického hnutí ANO. Opravdu je tristní, když ‚noví‘ politici z řad VV, ANO a jiní zhoršují politickou kulturu, posilují vazby politiky a byznysu a zvyšují korupční chování v naší zemi,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Složky. Zapomněl ještě dodat, že se mladý Sobotka v dětství počurával

„Pan Babiš zapomněl ještě dodat, že se mladý Sobotka v dětství počurával a na základní škole se o přestávce pral. Copak to o OKD, velrybářích v ČSSD a divných kamarádech nevěděl, když s ním podepisoval koaliční smlouvu! Mé doporučení pro pana Babiše je urychleně vyměnit tým mediálních poradců, protože mu doporučují čím dál větší kraviny na zamaskování vlastních chyb,“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.


„Jsou to téměř dva roky (17. 6. 2015), kdy Andrej Babiš v kanceláři č. 56 v budově PSP za přítomnosti zhruba 14 účastníků položil přede mne složku s mým jménem a neváhal z této složky vytahovat řadu informací o mně, ale taky o mé rodině – mé manželce a o mé 73leté mamince (obyčejné důchodkyni, která do té doby netušila, že Andrej Babiš existuje). Všechny informace, které z této složky na mne a mou rodinu použil, se ukázaly jako zcela lživé. Jediným důvodem vytvoření složky ‚Šincl ‘bylo to, že jsem si dovolil předložit změnu zákona, který se panu Andreji Babišovi nelíbil. Měl jsem tedy možnost osobně poznat jeho zvláštní ‚metody práce‘, které spočívají v tom, že na své politické oponenty shromažďuje informace s cílem je poškodit. Aktuální útoky na Bohuslava Sobotku jsou jen dalším důkazem toho, že v těchto metodách ‚sběru lží a pomluv‘ dál pokračuje s cílem odvrátit pozornost od jeho problémů – podezření z daňových úniků, sbírání informací z takzvaných živých policejních spisů a tak dále,“ uvedl poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Různá odhalení a ataky politiků? To je teď normální – je před volbami. Takže to musí občan přežít a přetrpět. Bude zase líp!“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Těžko říci. Nemám informace, jaké asi má Andrej Babiš. Byla-li by to pravda, pak by to svědčilo o tom, že ne Amerika je zemí neomezených možností (jak se mylně říkávalo), ale že takovou zemí jsme my. Pak by bylo logické, že z lidí, jako je Babiš, musí mít panickou hrůzu a snažit se jich za každou cenu zbavit. Jen je podivné, že se to dělá půl roku před volbami a v situaci, kdy šetření kolem Babiše, které by mělo ukázat, zda pochybil, nebo ne, není ukončeno,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Přestože mimo jiné právě i pan Sobotka a jeho styl velení byl důvodem mého odchodu z ČSSD, na rozdíl od pana Babiše nemám ve zvyku pomlouvat a bezostyšně očerňovat nejen své nadřízené, ale i všechny kolem. Ač současné aktivity a obraty pana premiéra o mnohém vypovídají, i pan Babiš se pěkně odmaskovává. Vskutku u obou platí, že nikdy není vše zlatem, co se třpytí. Vše je o to smutnější, že náhle u obou nejde o zemi jako takovou. Ale jen a pouze o moc. Ať už se jeden zaštiťuje demokracií a druhý tím, že je tu pro lidi. Po třech letech relativně úspěšné vlády je to dosti smutné zjištění. Ale na druhé straně je dobře, že se tu a tam vysocí politici odmaskují. Asi jsem naivní, ale k postu premiéra mi nesedí jak nerozhodnost spojená s intrikami, tak čistě estébácké metody. Jenže tohle vše mohl a měl pan premiér vědět a řešit už dávno. Kdyby nešlo hlavně o ten post premiéra, že? Takhle to trochu vypadá, že nás vlastně nutil podepsat koaliční smlouvu s ďáblem. Nejspíš ano, ale zastat se mohl už pana Šincla, na kterého se mávalo složkou. To premiérské prozření trvalo sakra dlouho. Avšak spíše než morální rozměr k němu vedla procenta preferencí. Jak rád bych se zmýlil,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím, že to především ukazuje na naprosto vyhrocené vztahy uvnitř koalice, které jasně ukazují, že nemá smysl, aby tato vláda pokračovala až do řádných voleb. Je nemyslitelné, aby se tito pánové na vládě dohodli na něčem pozitivním pro tuto zemi. Bylo by lepší a čistší řešení uspořádat volby co nejrychleji a nechat vzniknout stabilnější a rozumnější vládu,“ říká poslanec ODS Jan Skopeček.

Kolegové z ČSSD podobně podvádějí častěji... Pokrytci a cynici jsou oba dva

„Popis, jak údajně vstoupil pan Sobotka do politiky, slyším poprvé, ale vzhledem k tomu, jaké jsou mé zkušenosti z politiky a co slýchávám od kolegů z ČSSD, mi to vůbec nepřipadá nemožné a nerálné. Kolegové z ČSSD podobně podvádějí častěji – naposledy to bylo při posledních písemných interpelacích, kdy řada přítomných poslanců vytáhla své hlasovací karty a na tabuli bylo vidět, jak ubývá přítomných poslanců, přestože ze sněmovního sálu nikdo neodcházel. Cílem bylo snížit kvórum pod stanovené minimum. O návrhu negativního usnesení k premiérovi se prostě nesmělo hlasovat. Obdobná je tradiční finta se zpochybňováním hlasování, u kterých byl malý rozdíl ve výsledku. Jeden poslanec záměrně hlasuje jinak, a pokud výsledek nedopadne, jak bylo chtěno, zpochybňuje se hlasování a na zlobivé poslance ‚zaklekne‘ Sobotka nebo Sklenák a hlasuje se znovu a znovu, až se většinou dosáhne kýženého výsledku. O charakteru pana Sobotky si nedělám vůbec žádné iluze. Je doslova tragické, že tento Jára Cimrman (nechť mi autoři této postavy prominou) české politické scény zastupuje naši republiku v zahraničí. Tato má slova však neznamenají, že o panu Babišovi mám zrovna pozitivní smýšlení. Když chtěl Sobotka do premiérského křesla a Babiš ministra financí, dokázali si spolu plácnout – to jim historie jeden druhého nevadila. A ČSSD ruku v ruce s ANO spolu sněmovnou protlačili spoustu darebností. Pokrytci a cynici jsou oba dva, jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet,“ říká poslanec Karel Fiedler.

„Pan Babiš se dlouhodobě chová jako ‚pavlačová drbna‘. Co ve ‚složce‘, to na jazyku, a tak vypouští ubohé drby a nesmysly. Primitivním způsobem se snaží odvést pozornost od vlastních afér, spojených s jeho podnikatelskými aktivitami a kmotrovskými metodami uplatňovanými v politice a byznysu. Jsem nepřetržitě od roku 1995 členem předsednictva ČSSD a nevím o tom, že by vedení strany řešilo jakékoli problémy týkající se Bohuslava Sobotky a takzvaných černých duší. Toto nařčení je mimo realitu. Pokud si dobře vzpomínám, tak jeho tehdejší kandidatura do sněmovny měla kromě tehdejšího předsedy Miloše Zemana hlavně podporu bývalého předsedy poslaneckého klubu Grulicha, který patřil mezi nejvlivnější sociální demokraty. To spolu s podporou členské základny a kvalit Bohuslava Sobotky sehrálo klíčovou roli. Babiš opět střílí mimo terč a zesměšňuje sám sebe. Měl by se ke svým skandálům postavit čelem a odejít z politiky,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Odpovím otázkou. Tak co, občané, vy, kteří jste v roce 1989 cinkali klíčema na náměstích, jste spokojeni, kam jsme se to dopracovali, nebo byste raději všechnu tu pakáž vypráskali? A dodám, buďte rádi, že nevíte, jak to uvnitř politických stran, které rády používají slovo demokratické, opravdu vypadá. To by padaly filmové hlášky: velebnosti, chce se mi blejt. Do konce této vlády už to jiné nebude. Lotři nás budou přesvědčovat a možná se i vzájemně usvědčovat, kdo je padouch a kdo hrdina. A občan zase bude mlčet nebo možná vést diskuse někde ve výčepu,“ zlobí se poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.


„Na to se dá říct jen jedno: A je na to nějaká nahrávka? Je zarážející, že složky na lidi se ještě anebo už tenkrát vedly,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Svědčí to o bezskrupulózním a promyšleném boji o moc. Jen při tom pan premiér trochu zapomíná na občany a stát,“ odpověděl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„O návrhu na vyloučení Sobotky z ČSSD vůbec nic nevím. Ani o okolnostech jeho zvolení z roku 1996,“ uvedla poslankyně za ČSSD Marie Benešová.

Děti na písku, nechutný boj

„Kdyby si tyhle věty nevyměňovali premiér s vicepremiérem, myslel bych si, že si nadávají děti na písku. Takhle nevím, jestli se nad tím smát, nebo brečet,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Je vidět, že panu Babišovi asi už teče do bot, když se uchyluje k pomluvám a takové malosti,“ míní poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová.

„O těchto věcech nic nevím, takže by bylo neseriózní se k nim vyjadřovat. Ale napadá mne bohužel jedno nepříliš lichotivé české úsloví: „Když mně chcípne koza, tak ať chcípne sousedovi taky!,‘“ uvedl senátor Zdeněk Nytra.

„Tato fakta slyším poprvé. Kádrováním ale ‚bude líp‘ nedosáhneme,“ říká poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Ad hominem nemá smysl komentovat,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nesledoval jsem pana Sobotku, eventuálně jeho podvody. Pokud byly, tak je měla řešit ČSSD. Jde nyní o nechutný boj,“ myslí si senátor ODS Jiří Burian.

„Takové informace nemám, a proto nebudu spekulovat,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Já nemám tyto informace, ale je to možné,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

Mohl bych se ptát pana Sobotky, proč privatizoval OKD za čtyři miliardy, proč dal Bakalovi byty téměř zdarma?

Babiš hovořil o Sobotkovi i na veřejném setkání v Plzni. „Mohl bych se ptát pana Sobotky, proč privatizoval OKD za čtyři miliardy, proč dal Bakalovi byty téměř zdarma. Je tam soud. Čeká se. Nevím, na co. 15. května 2002 přistálo na účtu Fondu národního majetku asi 134 miliard. To byla vláda premiéra Miloše Zemana. Ty peníze měly jít na státní důchodový fond pro důchodce, který chtěl Grégr založit, ale o dva měsíce později už byl nový premiér, pan Špidla, a přišel nový ministr financí, nejhorší v naší zemi, Sobotka. Kde je těch 134 miliard? Nezaložili ten fond. Zašantročili to,“ vytkl předsedovi ČSSD Babiš.

„OKD zdevastoval celý region. Důchodci platí nájem 7 000 měsíčně a Bakala jim to měl prodat za 40 000. Mostecká uhelná, prodej na přímo, žádná soutěž. Sokolovská. 11 miliard do Škody Plzeň ekologické zátěže. Prohraná arbitráž s CME, Hušák, 400 miliard dluhů. Samé škody. Pan premiér mi něco vyčítá? Nemluvím o tom, že už v roce 1996 podváděl při své první kandidátce do sněmovny. Zeptejte se jeho organizace. Ve Vyškově jej chtěli vyloučit. Manipuloval, černé duše,“ rozpálil se šéf ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…