Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, hlásí úřad covid pozitivního Lipavského

14.02.2022 6:30

Na zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, poslední rodinní příslušníci diplomatů českého velvyslanectví v Kyjevě odjedou dnes večer. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Lenka Do.

Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, hlásí úřad covid pozitivního Lipavského
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

O stažení rodinných příslušníků kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině informovalo ministerstvo v sobotu. V případě zhoršení situace přijme další opatření.

„Naši zaměstnanci konzulární služby v Kyjevě pracují i o víkendu, aby dokončili proces již udělených víz. Pracují v mimořádném režimu pro případ, že by bylo nutné omezit jejich počty z bezpečnostních důvodu," uvedla mluvčí.

Česká diplomacie znovu varovala před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli podle doporučení Černínského paláce dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace.

Občany, kteří se na Ukrajině krátkodobě i dlouhodobě zdržují, vyzvala diplomacie k registraci v systému Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tak obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout. V obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. Později se k výzvě připojily i další země.

O napětí na ukrajinsko-ruské hranici jednal premiér Petr Fiala (ODS) s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a dalšími unijními lídry. Situaci bereme vážně, napsal předseda vlády na Twitteru. Mluvčí kabinetu Václav Smolka ČTK sdělil, že víc informací k obsahu jednání není možné sdělit s ohledem na jeho neveřejnou povahu.

Informace přichází v době, kdy podle Deníku N ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pracuje z domova, neboť měl pozitivní test na covid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…