Na guláš byl Havel mistr, vzpomíná sousedka z Hrádečku

19.12.2011 19:57

Na Václava Havla vzpomíná se smutkem celý národ. Více než jiné však zasáhla smrt muže, který se stal symbolem demokracie, jeho přátele a blízké. Mezi nimi i manžele Pechanovy, kteří byli Havlovými dlouholetými sousedy na Hrádečku. "Vařil výborný guláš," vzpomínají.

Na guláš byl Havel mistr, vzpomíná sousedka z Hrádečku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Když přišel k nám domů, choval se ke mně, jako bych byl já prezident. Ne on,“ vzpomíná v rozhovoru pro server iDnes.cz Vladimír Pechan na svého dlouholetého přítele, který k nim prý ještě před revolucí často chodil pro vajíčka.

"A pak jednou přijel s kolonou vozů a řekl: Pane sousede, dnes nejdu pro vajíčka, dnes vás přišel navštívit prezident," směje se Pechan a dodává: "Pak už měl jiné starosti. Nechtěli mu tady postavit hrad, tak musel být v Praze."

„My jsme u Václava byli někdy v srpnu, když u nich na chalupě hrál Andrej Krob divadlo. To už jsme ale viděli, že je to s ním špatné,“ vzpomíná Hana Pechanová, která s nostalgií vzpomíná na Václavův nepřekonatelný guláš, který svým sousedům výměnou za domácí buchty nosil.

"On uměl uvařit perfektní guláš. A vždycky mi ho přinesl celý kastrol. Já sice moc na maso nejsem, ale vždycky, když jedu někam na slavnosti, tak si tam dám guláš. A porovnávám ho s tím, co vařil Václav. A musím říci, že na guláše byl skutečně mistr. Měl velikou vitrínu a v ní spoustu koření. A do guláše dával různé druhy masa," říká nadšeně Pechan.

O Hrádečku Vladimír Pechan říká, že Havlovi přirostl k srdci. „Osud mu dopřál zemřít tam, kde se cítil nejlépe,“ uzavřel smutně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …