Na hospodářskou soutěž bude dohlížet Mlsna. Nečasova exministra dnes jmenoval Zeman

01.12.2020 16:22

Novým šéfem antimonopolního úřadu je Petr Mlsna. Dnes jej do této funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Píše o tom server ČT24.cz.

Na hospodářskou soutěž bude dohlížet Mlsna. Nečasova exministra dnes jmenoval Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr Nečasovy vlády Petr Mlsna(vlevo)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže má nového předsedu. Do funkce uvedl prezident Miloš Zeman Petra Mlsnu. Ten dříve působil jako náměstek ministra vnitra, byl také někdejším ministrem Nečasovy vlády. Dosavadní předseda úřadu Petr Rafaj skončil k dnešnímu dni, a to předčasně. 

Mlsna se již nechal slyšet, že plánuje některé změny ve fungování instituce. Mimo jiné chce obnovit důvěryhodnost úřadu, slíbil i intenzivnější komunikaci s protikorupčními organizacemi i médii a veřejností.

Úřadu se ujme zítra. Prezident dnes Mlsnovi popřál, aby se nenechal ve funkci odradit – a to „nejrůznějšími lobbisty“. Ti podle prezidenta za ním budou chodit jeden za druhým a budou jej přesvědčovat o poznané pravdě. „Poznaná pravda je vaše,“ nechal se slyšet prezident. 

Rafaj stál v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát by mu vypršel v červenci příštího roku a podle zákona už potřetí být jmenován nemohl. K Rafajovu odvolání však vyzývaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký či Liberecký kraj.

O návrhu na Rafajovo odvolání pak jednali i premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na schůzce s prezidentem počátkem září. Zeman se posléze s Rafajem sešel, výsledek schůzky ale Hrad nekomentoval. Rezignaci následně předal Rafaj 7. října v Lánech prezidentovi Miloši Zemanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…