Na hov*o, vole, vole? Premiér Sobotka se nám svěřil, co říká ostudným hovorům představitelů ČSSD

20.05.2014 9:40

Za exces a ostudu označil premiér Bohuslav Sobotka vyjadřování hlavních aktérů kontroverzní nahrávky, kterou zveřejnil deník Právo. Údajně se má jednat o členy ČSSD z břeclavské okresní organizace, kteří na záznamu řešili velmi pochybným způsobem zadávání veřejných zakázek a hovořili vulgárně. Krajský výbor ČSSD žádá vysvětlení.

Na hov*o, vole, vole? Premiér Sobotka se nám svěřil, co říká ostudným hovorům představitelů ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka s Janem Kellerem

O tom, jak jednoduše lze rozdělit zakázku na několik částí a eliminovat tak povinnost výběrového řízení, i o tom debatovali aktéři nahrávky. Podle informací Práva byla debata kořeněna také ostrými vulgárními výrazy. Způsob komunikace odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka, který zároveň pro ParlamentníListy.cz upozornil na to, že všechny členy nemůže mít pod kontrolou.

„Je to ostuda především těch, kteří se takovým způsobem vyjadřují. Sociální demokracie nemůže odpovídat za obsah a za formu takovýchto rozhovorů. To skutečně po nás nikdo nemůže chtít,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka. „Pravděpodobně to byli naši členové. Já ale nejsem policista, abych identifikoval, kdo na které zvukové nahrávce vystupuje. To je věc, kterou by případně musel prokázat soud. Náš úkol je jiný. My v této chvíli pracujeme velmi tvrdě ve vládě, abychom zlepšili situaci v naší zemi. Takovéto excesy tady vždycky byly a vždycky budou, ale pro sociální demokracii je mnohem důležitější, abychom prosadili ty návrhy zákonů, které jsme voličům slíbili,“ dodal a znovu zopakoval: „Za obsahy takovýchto rozhovorů skutečně sociální demokracie nemůže nést zodpovědnost.“

Situaci už řeší krajská organizace ČSSD

Velmi vážně bere celou záležitost krajský šéf ČSSD Zdeněk Dufek, který žádá vysvětlení. „Budeme to řešit se vší váhou a odpovědností. My jsme vyzvali aktéry kauzy, ať se nám k tomu vyjádří, a v okamžiku, kdy věc projednáme, tak dáme stanovisko. Teď víme vlastně jen to, co bylo zveřejněno v novinách,“ uvedl Dufek pro ParlamentníListy.cz. Informace rozladily i hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Rada Jihomoravského kraje v pondělí nařídila mimořádný audit veřejných zakázek krajského centrálního zadavatele společnosti Cejiza, s. r. o., ve kterých figuroval jako člen výběrové komise krajský zastupitel Igor Chlup. Podle hejtmana Michala Haška jde o preventivní opatření Rady Jihomoravského kraje reagující na informace médií o nahrávce údajné diskuze některých členů břeclavské ČSSD.

Nahrávky mohly být prý součástí boje o post předsedy

List zveřejnil úryvky z utajené, údajně půl roku staré nahrávky z jednání členů Okresního výkonného výboru ČSSD Břeclav. Asi nejpikantnější odposlech se týkal zakázky do padesáti tisíc: „Ale to je na h…o, ale tak dobře, aj kdyby to bylo do dvě stě, tak ty dvě stě rozdělím na čtyřikrát, vole, a je to bez výběrovýho řízení. Šak to rozepíšu, šak nedělám to tejden, tak to rozepíšu na čtyři akce, vole, a je to bez výběrovky, ne?“ cituje list neidentifikovaný hlas na nahrávce, který si na jiném místě odposlechu postěžoval, že „a já jezdím pro úplatky kamsi do Prahy“. Na nahrávkách mají mluvit čelní představitelé okresního výkonného výboru ČSSD, jedna nebo dvě osoby zatím nejsou identifikované. Politici se hájí tím, že nahrávky rozhovorů jsou součástí boje o post předsedy břeclavské ČSSD. V médiích odmítli, že by se nějak podíleli na přidělování zakázek v rozporu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…