Na post 1. místopředsedy KSČM jsou tři kandidáti

09.04.2016 17:36

První místopředseda KSČM Petr Šimůnek bude chtít na květnovém sjezdu strany obhájit funkci. Jeho protikandidáty budou europoslanec Jaromír Kohlíček a jihočeský zastupitel Petr Braný. Do funkce dalších dvou místopředsedů je podáno 13 návrhů, sdělil ČTK po svém dnešním zasedání ústřední výbor strany. Současně potvrdil dřívější informace o kandidátech na předsedu. O post se bude znovu ucházet předseda Vojtěch Filip. Kandidovat budou i pražský zastupitel Ivan Hrůza a bývalý místopředseda ÚV KSČM Josef Skála.

Na post 1. místopředsedy KSČM jsou tři kandidáti
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Komunisté budou na sjezdu, který se uskuteční od 13. do 15. května v Praze, volit nové vedení po čtyřech letech. V jejím čele stojí Filip od října 2005, kdy rezignoval Miroslav Grebeníček. Pokud ve volbě předsedy strany uspěje, stane se jím už počtvrté.

Širší vedení KSČM dnes finišovalo s přípravou sjezdu, dávalo dohromady seznamy delegátů a schvalovalo zprávy pro sjezd a programové dokumenty.

Minulý sjezd KSČM byl v květnu 2012 v Liberci, kde Filip obhájil funkci ve druhém volebním kole. Zvítězil v něm nad Stanislavem Grospičem. Prvním místopředsedou se stal Šimůnek, dalšími místopředsedy Miloslava Vostrá a Jiří Dolejš.

KSČM má zhruba 55 000 členů, má tak nejsilnější členskou základnu z českých politických stran. Průzkumy volebních preferencí jí připisují zisk kolem 14 procent, což ji řadí na třetí místo za vládní ANO a ČSSD. Třetí příčku KSČM obsadila i ve sněmovních volbách v roce 2013, Filip byl pak po třech letech opět zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…