Na přidání 1 500 Kč zdravotníkům budou peníze ve vyhlášce, uvedl ministr Vojtěch

18.09.2019 22:40

Na vládou schválený růst tarifních platů o 1 500 korun plošně bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) dost peněz v úhradové vyhlášce pro rok 2020. Ve zdravotnictví platí zaměstnancům plat nemocnice přímo zřizované ministerstvem. Ostatní, zřizované obcemi, kraji nebo dalšími subjekty mají smluvní mzdy.

Na přidání 1 500 Kč zdravotníkům budou peníze ve vyhlášce, uvedl ministr Vojtěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Peníze budeme propočítávat s nemocnicemi, ale věřím tomu, že peníze v navýšení v úhradové vyhlášky jsou,“ uvedl ministr. Odbory žádají vyšší růst platů, jejich centrála doporučuje odborářům po firmách žádat růst mezd o šest až sedm procent. Navíc 1 500 korun k tarifu znamená například u zdravotní sestry s průměrným platem 38 500 korun nárůst o necelá čtyři procenta, u lékařů ještě méně. Podle ministra rostl plat zdravotníků letos v prvním pololetí asi o 11 procent. Odbory i někteří poslanci ale argumentovali, že na tak vysoké odměny dosáhnou jen zaměstnanci státních nemocnic, v ostatních mají méně.

Letos i loni byla úhradová vyhláška, která rozděluje peníze do jednotlivých segmentů zdravotnictví, uzavřená dříve než vládní nařízení o růstu platů ve státní sféře, které se týká i zdravotníků. Navíc musely nemocnice přidat sestrám u lůžek ve směnném provozu speciální příplatek.

Kraje, které zřizují většinu regionálních nemocnic, ale argumentovaly, že vyhláška pro letošní rok jim dost peněz nedala. Ministerstvo spolu s kraji situaci analyzovalo. „Zjistili jsme, že Vysočina a Moravskoslezský kraj byly podfinancované. Žádné peníze navíc ale nedostaly,“ řekl hejtman kraje Vysočina a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové je personální situace v regionech špatná. „Většina nemocnic má zavřená oddělení nebo lůžka, je nedostatek personálu,“ uvedla. Podle ní a zástupců dalších organizací sdružených v tzv. krizovém štábu proti kolapsu českého zdravotnictví by pro příští rok mělo jít do úhradové vyhlášky ještě asi osm miliard korun navíc. „Rozevírají se nůžky mezi dostupností zdravotní péče v centrech a na venkově,“ řekl Milan Kubek, prezident České lékařské komory, která je také součástí štábu.

Vyhláška pro příští rok počítá s 334 miliardami na zdravotní péči v rámci úhradové vyhlášky. Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ministrem a odbory minulý týden uvedl, že pojišťovny jsou připravené dát nad rámec vyhlášky ještě asi dalších šest miliard korun. Více než polovina celkové částky jde každoročně na akutní lůžkovou péči v nemocnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…