Na summitu EU v Rize podepsala Ukrajina dohodu o půjčce v hodnotě dvou miliard euro

22.05.2015 16:45

Na summitu EU v Rize podepsala Ukrajina dohodu o půjčce v hodnotě dvou miliard euro, jejíž cílem je pomoci strádající ukrajinské ekonomii. Tím se zavázala k provedení několika reforem, včetně přijetí protikorupčních opatření. Informuje Rádio Svobodná Evropa.

Na summitu EU v Rize podepsala Ukrajina dohodu o půjčce v hodnotě dvou miliard euro
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Ukrajinská ministryně financí se se vyjádřila, že podpora EU je „kritická“ pro její zemi. S touto půjčkou se celková investice EU zvedla za posledí dva roky na šest miliard euro.

Jedná se o třetí a zatím největší takovouto půjčku v pořadí. Celkový zahraniční dluh Ukrajiny je nyní 23 miliard dolarů, přičemž ukrajinská vláda přijala zákon, který ji umožňuje vynechat splátky věřitelům, na základě sjednání nových podmínek splácení.

Celý text zde

Rusko, které vlastní ukrajinské dluhopisy v hodnotě tří miliard dolarů, na svou reakci nenechalo dlouho čekat. Vyžaduje po Ukrajině včasné splacení dluhů a osočuje ukrajinskou vládu, že přijetí zákona ji umožní opozdit se se splátkami.

EU dále přislíbilo finanční pomoc v hodnotě dvou set milionů eur malým a středním podnikatelům na Ukrajině, v Gruzii a v Moldávii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…