Na světě bude líp, ujišťuje český akademik

21.07.2015 9:01

Vedoucí katedry rozvojových studií Univerzity Palackého a člen nevládní organizace Millennium Project Pavel Nováček se v komentáři v dnešních Lidových novinách zamýšlí nad stavem světa v roce 2014. „Situace se zlepšuje, i když ne tak výrazně jako na přelomu tisíciletí,“ tvrdí.

Na světě bude líp, ujišťuje český akademik
Foto: Archiv
Popisek: Země

„V letošní letní okurkové sezoně plní sdělovací prostředky především zprávy o uprchlících zaplavujících Evropu a finančně kolabujícím Řecku. Pro Evropu jsou to aktuálně nejvážnější problémy, nicméně je to jen malá část globálních ohrožení a příležitostí, se kterými je lidské společenství konfrontováno,“ konstatuje Nováček a vyjmenovává další závažné globální výzvy a jejich vývoj.

Podle Nováčka mezi ně patří například přístup k nezávadné pitné vodě, jež se dle jeho názoru zlepšuje. „Přístup k nezávadné pitné vodě však stále nemá 748 milionů lidí. Polovina lidstva využívá vodu z povodí, která sdílejí dva či více států. To může být zdrojem budoucích konfliktů,“ říká.

Hrozbou podle Nováčka je také rychle narůstající počet vnitrostátních konfliktů. Polovina lidstva dle jeho názoru žije v politicky a vojensky nestabilních regionech. „Prudce narůstá počet uprchlíků a vnitřně přesídlených osob (v rámci jednoho státu). Ten již dosáhl 73 milionů, což je jedno procento světové populace,“ uvádí s tím, že v těchto nestabilních regionech trpí především ti, kteří se nemohou bránit – ženy a děti.

„Pro civilizaci smrtelně nebezpečnou hrozbou je organizovaný zločin a terorismus. Ty jsou těsně propojeny a kvůli jejich synergickému působení narůstá počet zhroucených států, které zase ‚produkují‘ miliony uprchlíků,“ dodává další hrozbu.

„Jaký je tedy stav světa? Zlepšuje se, nebo zhoršuje? Na to se snaží Millennium Project odpovědět pomocí tzv. indexu stavu budoucnosti (SOFI – State of the Future Index). Nejnovější výpočet tohoto indexu ukazuje, že celkově se situace ve světě zlepšuje, i když ne tak výrazně jako na přelomu tisíciletí. Z 28 sledovaných ukazatelů je vývoj příznivý u 18,“ uzavřel Nováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…