Na tohle kašlu. Proč jsme vlastně na Ukrajině? Ať nám Německo platí. Drtivý projev Donalda Trumpa

26.08.2015 12:21

Americký miliardář a republikánský kandidát Donald Trump se stále veze na vítězné vlně. Včera zveřejněné průzkumy veřejného mínění ukazují, že mezi republikánskými voliči má podporu 40,1 %. Ve stejný den také vystoupil na shromáždění svých příznivců ve městě Dubuque ve státě Iowa, ze kterého Parlamentní listy přinášejí to nejdůležitější.

Na tohle kašlu. Proč jsme vlastně na Ukrajině? Ať nám Německo platí. Drtivý projev Donalda Trumpa
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Trump hned na začátku vychválil Iowu a její obyvatele a stejné komplimenty směřoval do státu New Hampshire. Připomněl také, že podle posledních průzkumů tam vede před ostatními republikánskými kandidáty s 35 %. Jeho lichotky na adresu nepříliš rozlehlých států Iowa a New Hempshire rozhodně nebyly náhodné. Oba dva státy jsou z historického hlediska pro republikánské kandidáty klíčové. Od roku 1972 se nepodařilo uspět žádnému republikánovi ve vnitrostranických primárkách, pokud nezvítězil aspoň v jednom z těchto dvou států. Ještě vyššího čísla však Trump dosáhl v celostátním měřítku. Podle průzkumu veřejného mínění realizovaného společností OANN, má nyní podporu 40,1 % republikánských voličů. Dosáhl tak více než trojnásobku toho, co na druhém místě Ben Carson. Oproti předchozímu průzkumu konce srpna si Trump dokonce polepšil o deset procent.

„Nejradši bych, kdyby se volby konaly hned zítra,“ komentoval Trump, který ve svém téměř hodinovém vystoupení sršel energií a elánem. V úvodu zmínil americký miliardář americký deficit s Čínou, Japonskem a dalšími klíčovými státy světa. „S Čínou máme deficit 1,3 bilionů dolarů. Pomohli jsme tu zemi postavit na nohy. Oni si vzali naše pracovní místa, továrny i peníze. Deficit s Japonskem je téměř na stejné úrovni. Nemám problém s Číňany ani Japonci, jsem obchodník a miluji volný trh. Oni si kupují mé nemovitosti a jsou to skvělí lidé. Problém je v tom, jakým způsobem naši političtí vůdcové jednají se svými čínskými nebo japonskými protějšky. S tím prostě něco musíme udělat. Především tzv. mlčící většina. To jste vy a to jsem také já. Prostě my všichni, kdo jsme unaveni ze současných politiků. Všichni hodně mluví, ale málo konají. Působí unaveně a rezignovaně,“ hřímal před jásajícími davy Trump.

Poté se pustil do svého konkurenta v boji o prezidentskou nominaci Jeba Bushe. Pomocí gest, které sklidily potlesk obecenstva, parodoval jeho údajně rozvláčné pohyby a nerozhodnost. „Koho byste chtěli, aby za vás vyjednával s Čínou, Japonskem nebo Íránem? Jeba Bushe nebo Donalda Trumpa?“ zeptal se současný lídr republikánské kandidátky a obecenstvo začalo jedním hlasem provolávat jeho jméno. „Bush i jeho učeň senátor Rubio jsou oba fajn chlapíci. Ale na to já kašlu. Potřebuji, aby se stal prezidentem někdo, kdo má respekt a dokáže tvrdě vyjednávat. Když se ti dva potkali na podiu, tak se na sebe jen usmívali, plácali se po zádech a stále hovořili, jak se mají rádi. Prostě politici. Hodně řečí, ale málo akce. Být na místě jednoho či druhého, tímto způsobem bych se rozhodně nevyjadřoval. Tohle musíme zastavit. My potřebujeme lidi z masa a kostí,“ glosoval Trump hlasem, jehož tón vzbudil další bouři všeobecného veselí.

V dalších minutách se dostal Trump i ke svému oblíbenému tématu, kterým je kritika sousedního Mexika. „Hodně amerických firem odchází do Mexika. Tahle země je z tohoto úhlu pohledu vlastně novou Čínou. Třeba teď nedávno zavřela velká továrna v Chicagu a jsou teď v Mexiku. Těch případů je spousta. Proč se to děje? Proč to připustíme? Pokud bych se stal prezidentem, tak bych se pokoušel s šéfy těchto firem mluvit. To je zapotřebí. Musíme je za každou cenu udržet doma a zastavit pronikání ilegálních uprchlíků z Mexika k nám. Ale co s tím udělá Jeb Bush, jehož kampaň je závislá na penězích od lobbistů? Nedávno mi jeden takový nabízel 5 milionů dolarů, ale já ho odmítl. Pak jsem si říkal, jestli nejsem hlupák, že jsem přišel o takové peníze. Jenže, jak bych pak mohl při prezidentském slibu přísahat, že udělám vše pro dobro amerického lidu? Mně si prostě nejde koupit, protože já cizí peníze nepotřebuji,“ prohlásil Trump a sklidil bouřlivý potlesk.

„Já mám ovšem jinak Mexičany a Hispánce vůbec rád. Hodně jich pro mě pracovalo a já obdivuji jejich ducha a charisma. Ale tady jde o vyjednávání s jejich politickými lídry. Já jim bez obalu řeknu, že každé auto či náklaďák překračující hranice prostě zaplatí daň ve výši 35 %. Nemám s tím problém. Dokážu věci říkat napřímo. Musíme za každou cenu stáhnout pracovní místa zpět do naší země. Nedávno jsem o tom mluvil s jedním studentem, jenž mimochodem pochází z Iowy. Na škole patřil k absolutní špičce, ale stejně má problém sehnat místo. To nemůžeme jen tak nechat být,“ sliboval Trump za ohlušujícího potlesku. „Už jsem to zmiňoval, ale deficit s Čínou a Japonskem je skutečně astronomický. Před dvěma týdny jsem byl v Los Angeles a viděl tam obrovské lodě. Větší jsem snad nikdy neviděl. Vezly japonská auta. Hodně lidí si myslí, že USA reprezentují hlupáci, a mají pravdu. Vlastně nemají. Naši zemi totiž reprezentují velmi hloupí lidé,“ zavděčil se opět tleskajícímu publiku Trump.

Trump se také dostal letmo k tématu americké přítomnosti na Ukrajině a také v dalších zemích. „Proč jsme vlastně na Ukrajině? Kousek od ní je přece bohaté Německo. My ale chráníme i samotné Německo, a to přitom zadarmo. To samé se týká Jižní Koreje. A podívejte se, jaký máme deficit i s touto asijskou zemí. Já proti Korejcům nic nemám, jenže my tam máme téměř 30 000 vojáků. To je přitom nic v porovnání s jejich obrovskou armádou. Nic nám za tu ochranu ovšem neplatí. My chráníme i Japonsko. Když někdo napadne Japonsko, okamžitě mu přispěcháme na pomoc. Když napadne někdo nás, nic se nestane. To je bezvadná dohoda, co říkáte? Dále Saúdská Arábie, která vydělává denně miliardy dolarů na ropě. Mám tamější lidi rád. Ani nevíte, jak skvěle kupují mé nemovitosti. Také je ovšem chráníme a nic z toho nemáme,“ kritizoval Trump a zmínil ve zjevné narážce na iráckou armádu, že někteří američtí spojenci utečou při prvním výstřelu nepřítele. „My jim dali skvělé zbraně a ty teď jsou v rukou našich nepřátel. Těmto lidem máme pomáhat?“

„Musíme být chytřejší a lépe plánovat naše budoucí kroky. Obdivuji generála Pattona a MacArthura. Třeba teď jsem viděl jednoho současného generála v jeho televizním vystoupení. Ptali se jej, jestli můžeme porazit Islámský stát. A on odpověděl po delším váhání, že neví a že to bude asi obtížné. V duchu jsem přemýšlel, jestli by takhle na jeho místě odpověděl i Patton? Ten by v prvé radě neměl kvůli válčení čas vysedávat v televizi. On a MacArtrhur však byli hlavně vítězné typy. Takové bohužel v současné Americe postrádáme,“ konstatoval Trump a označil následně Obamovu zahraniční politiku za totální katastrofu. „Dohoda s Íránem, Islámský stát, válka v Iráku. Říkal jsem už tehdy, ať tam naši vojáci nechodí. Porušili jsme tak rovnováhu sil v regionu a Írán z toho teď těží. Obama a Kerry selhali. Před podpisem jaderné dohody jsme byli v defenzivě. Ani jsme se jich neptali na politické vězně či co dělají v Jemenu. Zaplatili jsme jim 150 miliard dolarů ještě před podpisem dohody. To nemá obdoby,“ rozčiloval se Trump.

Současné Spojené státy podle Trumpa vedou slabí a nerozhodní jedinci, což považuje za největší slabinu země. „Spojené státy jsou jinak skvělá země s obrovským potenciálem, který představujete vy, Američané. Musíme naši zemi opět sjednotit. Tohle sliboval před svým zvolením Barack Obama. Podívejte se ale na události ve Fergusonu nebo Baltimoru. Rasové napětí narostlo do takové míry, kterou jsem nikdy před tím nepozoroval. Sjednotit zemi je náš největší úkol, stejně jako sem vrátit pracovní místa z ciziny. Je ale třeba to udělat rychle a bez váhání. Já k republikánské nominaci potřebuji z těch 24 milionů voličů jen 2 miliony, ale chci 100 %,“ zakončil Trump odhodlaně svůj projev, za nějž sklidil dlouhý potlesk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…