Na východě Ukrajiny má prý vzniknout Svaz nezávislých republik

22.05.2014 18:50

Východoukrajinští separatisté chtějí v sobotu na sjezdu v Doněcku založit „Svaz nezávislých republik". Ukrajinské televizi Espreso to dnes řekl vůdce luhanských vzbouřenců Valerij Bolotov. Do projektu se prý zapojí delegáti z „lidových republik" v Doněcké a Luhanské oblasti a rovněž zástupci z Charkova a Záporoží. Seznam prý ještě není úplný.

Na východě Ukrajiny má prý vzniknout Svaz nezávislých republik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Bolotov naznačil, že nový politický útvar má být zárodkem Nového Ruska, jak východ Ukrajiny v jednom ze svých projevů označil ruský prezident Vladimir Putin. „Nové Rusko - to je Svaz nezávislých republik," zdůraznil Bolotov. „Pokud to lid podpoří, proč ne? V sobotu se o tom rozhodne," dodal.

Nové Rusko

Putin ve svém prohlášení z poloviny dubna uvedl, že „Novorossija" v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou. Do Nového Ruska podle něj Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Pojem „Nové Rusko" se po Putinově projevu stal součástí politického slovníku východoukrajinských separatistů. „Lidový gubernátor" Doněcké oblasti Pavel Gubarev například nedávno založil stejnojmennou politickou stranu. Jejími členy se podle něj mohou stát jen „skuteční vlastenci a obránci své domoviny".

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil válku ukrajinským oligarchům

Dnes Gubarev svou stranu změnil ve všelidové hnutí, jehož ustavující sjezd se konal v Doněcku. Gubarev na něm prohlásil, že hlavním cílem hnutí je vytvoření nového státu Nové Rusko, v němž bude „vládnout lid".

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil válku ukrajinským oligarchům, jejichž majetek chce znárodnit. „Jestli nám oligarchové nebudou platit daně a nepředají nám část akcií svých podniků, jejich majetek bude znárodněn," prohlásil Gubarev. Na sjezdu svého hnutí byl pak jednomyslně zvolen jeho předsedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…