Na výdaje kolem církevních restitucí půjdou příští rok 3,3 miliardy

10.12.2017 17:58

Profesní, odborové a zaměstnavatelské svazy v kultuře vyzvaly poslance, aby hlasovali pro navýšení rozpočtu ministerstva kultury na příští rok tak, aby činil minimálně jedno procento z celkových výdajů státu, a to bez započtení církevních restitucí. Podle svazů je toto zvýšení potřebné po uchování všech forem kulturního dědictví a pro podporu kultury v nadcházejícím Evropském roce kulturního dědictví.

Na výdaje kolem církevních restitucí půjdou příští rok 3,3 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ČTK to za uvedené svazy dnes sdělil prezident Unie orchestrálních hudebníků ČR Jiří Dokoupil. O tom, že by stát měl dávat na kulturu procento z rozpočtu, se mluví dlouhodobě.

„Je čas přejít od slov k činům, a proto vyzýváme politiky všech parlamentních stran k podpoře kultury viditelným způsobem a konkrétním činem – zvednutím ruky pro navýšení rozpočtu ministerstva kultury na rok 2018 minimálně o 2,08 miliardy Kč, tedy o částku odpovídající objemu prostředků na finanční náhrady církvím,“ uvedly svazy ve výzvě, kterou má ČTK k dispozici. Její autoři současně uvádějí, že finanční náhradu církvím nelze do rozpočtu zahrnovat, protože tyto peníze „nelze vydávat za podporu kultury jako veřejné služby, za podporu umělecké tvorby a tvorby dalších kulturních hodnot“.

Pod výzvou jsou vedle unie orchestrálních hudebníků podepsány i Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody, Unie profesionálních zpěváků ČR, svazy českých knihovníků, informačních pracovníků, českých knihkupců a nakladatelů, asociace symfonických orchestrů, pěveckých sborů, hudebních festivalů a divadelníků a Rada galerií ČR.

Sněmovní kulturní výbor v týdnu doporučil schválit návrh rozpočtu resortu kultury na příští rok beze změn. Podle něj má ministerstvo hospodařit se 13,03 miliardy korun, což je zhruba o 700 milionů korun více než v letošním schváleném rozpočtu. Největší položku rozpočtu, 3,31 miliardy korun, tvoří výdaje spojené s církevními restitucemi. Zahrnuje příspěvek na činnost církví a peněžité vyrovnání za nevydaný majetek.

Podle ministra kultury v demisi Daniela Hermana (KDU-ČSL) rozpočet kultury tvoří 0,96 procenta výdajů navrhovaného státního rozpočtu jako celku a bez částky určené církvím je to 0,7 procenta celkových výdajů státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…