Naháč - přivazovač. Kdyby Orbán věděl, kdo na něj včera řval

30.09.2021 7:25

Mezi těmi, kdo včera maďarskému premiérovi v Ústí nad Labem nadávali, byl i dlouholetý aktivista Otakar van Gemund. Proslavený vyhazováním květin těch, které nepovažuje za hodné se poklonit památce 17. listopadu, ale také tím, že se svlékal a dával na odiv nápisy na svém těle. Například s nynějším senátorem Markem Hilšerem. jednou se polonahý připoutal k plotu ruské ambasády.

Naháč - přivazovač. Kdyby Orbán věděl, kdo na něj včera řval
Foto: Repro Ÿoutube
Popisek: Aktivista Otakar van Gemund se nechává fotit na inauguraci prezidenta Zemana

Viktora Orbána čekaly v Ústí na Labem protesty od těch, kteří ho považují za diktátora. Zazněly nadávky jako „Putin slut" (Putinova děvka - pozn. red.). Mezi demonstrujícími byla i známá firma, aktivista Otakar van Gemund, dle fotografií tentokrát oblečený.

{

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí
„Chceme upozornit veřejnost na to, že se populistické a nacionalistické hnutí, politikové a státy spolčují v Evropě i mezinárodně. Jedná se o velké nebezpečí, které ohrožuje naši demokracii a také existenci Evropské unie," sdělil pro CNN Prima News. „Viktor Orbán prostě pronásleduje veškeré menšiny v Maďarsku, a je to fašista," dodal ještě.

Van Gemunda si mohou lidé pamatovat jako člověka, který 17. listopadu 2018 vyhodil do koše květiny od premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, prezidenta Miloše Zemana a lídra SPD Tomio Okamury. „Bylo to velmi nutné symbolické gesto a vlastně vůbec nechápu, proč se neuskutečnilo už dříve. Asi jsme cítili, že by bylo vnímáno velmi kontroverzně. Situace ale dozrála k tomu, že ani jiná možnost, než vyhodit kytky do koše, nebyla,“ obhajoval svůj čin aktivista o rok později a proti pokutě, která mu byla uložena, se odvolal.

Pokřik „Putinova děvka" se u Otakara van Gemunda řadí mezi oblíbené, použil ho i proti Václavu Klausovi mladšímu, když politik chtěl vzít k památnému místu svou dceru.

Kromě demonstrování při výročích 17. listopadu 1989 se aktivista proslavil také tím, že se vysvlékl do polonaha při inauguraci znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana v roce 2018 a vyřvával: „Lžinenávistník." Podobná hesla měl napsaná i na těle, například: „Má smůlu, nemá mandát." Byl stažen k zemi a vyveden z davu.

Otakar van Gemund je ovšem aktivistou už dlouho, při konfliktu Ruska a Ukrajiny velmi podporoval Ukrajinu. V říjnu 2014 se přímo při tiskové konferenci vlády svlékl do půl těla a spolu s nynějším senátorem Markem Hilšerem drželi vlajku Evropské unie a NATO. Nápisy na těle také protestovali proti postupu Ruska vůči Ukrajině. Polonahý byl také s Hilšerem, když se v roce 2015 připoutal k plotu ruské ambasády.

Protestoval už v roce 2009, když byl na Hradě Václav Klaus. „Má smůlu, nemá mandát" vykřikoval tehdy s kolegou. Chtěli tak poukázat na prezidentovo protiústavní chování, které vyvrcholilo neochotou ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Blokovali Klausovi vstup do kanceláře do té doby, než je odvedla policie na místní stanici. Po necelé hodině je nicméně pustila.

Mezi jeho nedávné kousky naopak patří socha nahého prezidenta Ruské federace na záchodě, kterou jeho aktivistická skupina Kaputin přinesla k ruské ambasádě. Tentokrát šlo o protest proti věznění opozičního předáka Alexeje Navalného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…