Nahé k..., to jsou ty správné ideály. Ne zahalené muslimky, pravil premiér Francie

31.08.2016 8:00

Ideály, na nichž je vystavěna Francie, prý nevystihuje muslimka zakrývající se v hidžábu, ale naopak žena s odhalenými prsy. Tvrdí to francouzský premiér Manuel Valls. Informoval o tom server Echo24.

Nahé k..., to jsou ty správné ideály. Ne zahalené muslimky, pravil premiér Francie
Foto: archiv
Popisek: ilustrační foto

Francouzský premiér Valls přispěchal odpůrcům zahalených žen na pomoc při pondělní tiskové konferenci francouzské vlády. Svou argumentaci přitom opřel o jeden ze státních symbolů Francie. Bojovnice Marianne, jež se stala symbolem Velké francouzské revoluce, se během staletí ukázala jedním z nejčastěji zobrazovaných motivů ve francouzském umění. Na většině obrazů přitom vystupuje s odhaleným ňadrem, což Valls neopomněl při svém výstupu zmínit.

Celý text je ZDE

„Marianne má nahá prsa, protože živila lidi. Nebyla zahalená, protože je svobodná. To je republika. To je Marianne,“ citovala Vallsova slova francouzská verze serveru The Local.

Vyjádření předsedy vlády však okamžitě odsoudila celá řada feministek napříč celou Francií. Jedna z nejuznávanějších historiček Mathilde Larrère navíc na svém twitterovém účtu připojila i ironický komentář. „Marianne má odhalená prsa, protože je to alegorie, vy kreténe,“ napsala.

Jiní kritici navíc připomínají, že Marianne sice může mít na některých obrazech odhalená prsa, její hlava však zůstává zahalená v šátku.

Marianne, bohyně svobody. Národní symbol Francouzské republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…