Nahrávka Pocheho, která prý došla na Hrad. Není to hezké, prý jde o únik z ČSSD

03.07.2018 8:00

Miroslav Poche je nahraný. Z jednání pražské organizace ČSSD, kde Poche prosazoval Drahoše, prý existuje nahrávka. A co je pro Pocheho horší, dotyčná nahrávka se dle tisku nějakým způsobem dostala na Hrad. Se zprávou přišly Lidové noviny, které se nacházejí ve svěřenském fondu Andreje Babiše.

Nahrávka Pocheho, která prý došla na Hrad. Není to hezké, prý jde o únik z ČSSD
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

V lednu tohoto roku se konala volba lídra pražské ČSSD. A na této schůzi se také pražští členové ČSSD rozhodovali, koho podpořit v nadcházející volbě prezidenta republiky. Že pražská organizace nakonec vydala prohlášení na podporu profesora Drahoše, to bylo dílo právě Miroslava Pocheho.

Anketa

Osvědčil se Andrej Babiš ve funkci předsedy vlády?

75%
25%
hlasovalo: 11194 lidí

Poche po jednání prohlásil: „Krajská konference vyzývá občany ČR k účasti v druhém kole prezidentských voleb a doporučuje zvážit podporu takového kandidáta, který nerozděluje společnost, nerozdmýchává nenávist a ctí Ústavu a zákony. Tyto požadavky splňuje kandidát Jiří Drahoš.“ V tu dobu si Poche zřejmě neuvědomoval, že si právě zavírá bránu od ministerstva zahraničních věcí.

Anketa

Osvědčil se Andrej Babiš ve funkci předsedy vlády?

75%
25%
hlasovalo: 11194 lidí

Z onoho setkání sociálních demokratů totiž dle LN existuje nahrávka, kterou měli pořídit ostatní straníci. A ona nahrávka se prý nějakým způsobem dostala do rukou lidem ze Zemanova okolí. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček trvá na tom, že Zeman si nepřál Pocheho na postu ministra zahraničí kvůli jeho proimigračnímu postoji. K nahrávce řekl jen: „Nahrávku hodnotit nebudeme, nechystáme se poslechnout si ji.“ Ale paměť Miloše Zemana na ty, kteří ho ve volbě nepodpořili, je proslulá, jak mohou dosvědčit hejtmani ČSSD, kteří nebyli pozváni na inauguraci.

Samotný Poche tvrdí, že v lednu jen normálně politicky argumentoval. Důvodem pro jeho rozhodnutí nepodpořit Zemana měly být okolnosti okolo odvolání Babiše z vlády. Dokonce se o něm prý šíří pomluvy. „Lidé okolo prezidenta dokonce šíří, že jsem snad na sobě měl tričko s vulgárním nápisem proti Zemanovi. To tak nebylo,“ brání se nařčení politik.

Že nahrávka existuje, to potvrdil Jiří Dienstbier, bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitosti v Sobotkově vládě. „Nahrávají se všechny konference, ale nepochybně je vám ani mně nikdo nedá,“ řekl na adresu nahrávky. Na Hrad prý unikla skrz sekretariát strany. LN se snažily získat nahrávku od Petra Pavlíka, předsedy pražské buňky ČSSD (zvoleného právě na oné schůzi). Ten nahrávku slíbil získat, ale pak celou záležitost delegoval na svého tajemníka kvůli cestě do Rakouska.

Ale na vyjádření čas měl. „To je hra Zemana s Andrejem Babišem, aby oslabili ČSSD. Aby ukázali, že už na začátku ustoupíme ze jména na seznamu. Věci ohledně migrace jsou proti Mirkovi zcela účelové,“ nechal se slyšet. Prý si ani nepamatuje, že by Poche na onom jednání vystupoval. „Jestli panu prezidentovi někdo něco podstrčil, bych nevylučoval. Lidé jsou různě přející,“ dodává Pavlík. Sluší se dodat, že Pavlík patří k zastáncům Pocheho na post ministra zahraničí v Babišově vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…