Nákupní horečka už opadává. Lidé vidí, že potravin je dostatek

20.03.2020 22:23

Potravinářské řetězce zaznamenávají opadnutí vlny zvýšených nákupů a lidé již začínají v supermarketech pořizovat běžné nákupy. Oproti tomu e-shopy hlásí stále zvýšenou poptávku po dovozu potravin. „Zákazníci vidí, že je potravin dostatek, a nenakupují zbytečně do zásoby,“ potvrdil pro server Echo24.cz Václav Koukolíček za supermarkety Tesco.

Nákupní horečka už opadává. Lidé vidí, že potravin je dostatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plný nákupní vozík, ilustrační foto

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí
Nákupy se již vrátily do normálu podle mluvčí řetězce Lidl Zuzany Holé i podle Václava Koukolíčka z řetězce Tesco. „Zákazníci vidí, že je potravin dostatek, a nenakupují zbytečně do zásoby, v tomto směru se situace uklidnila a vrací se do původního stavu,“ uvedl pro server Echo24.cz Koukolíček s tím, že se obchody této společnosti i více vylidnily v návaznosti na to, že lidé zajišťují nákup i svému okolí.

Jednatel společnosti Globus Bronislav Matyška se v tom shoduje. Lidé v tomto obchodním řetězci kupují především čerstvé potraviny jako maso, ovoce, zeleninu a pečivo. To potvrzuje i zástupce prodejen Albert Jiří Marečka. „Pozorujeme spíše odliv zákazníků, který by odpovídal tomu, že mají doma udělané zásoby. Dlouhodobě se tak objemy prodejů vyrovnají do normálního stavu,“ informoval dále pro Echo24.cz.

Oproti tomu e-shopy s potravinami stále evidují zvýšenou poptávku po jejich službách. Internetový obchod Rohlik.cz má ve srovnání s lednem dle mluvčí Zdeňky Svobodové Kuhnové nyní o 35 procent více objednávek. Podobné zvýšení zaznamenává i konkurenční online supermarket Košík.cz.

Na rozdíl od online e-shopů si ráno nenakoupí lidé, kterým ještě nebylo 65 let anebo se na ně nevztahuje výjimka. V době mezi 07:00 a 09:00 jsou totiž prodejny vyhrazeny pouze seniorům a hendikepovaným. Platit bude tento čas místo původního času mezi 10 a 12 hodinou pro obchody s potravinami či drogerie. Lékárny byly po připomínkách od tohoto omezení oproštěny. Do obchodů mohou nově ve vymezenou dobu také zaměstnanci pečovatelských služeb.

Opatření nezakazuje nakupovat starším občanům mimo vymezenou dobu. Do obchodů by ale podle doporučení šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly jindy chodit neměli.

Právě Prymula zároveň navrhne vládě, aby zrušila slevové akce v obchodech. Podle něj to způsobuje komplikace kvůli shromažďování osob, rozvoz letáků propagujících slevové akce může navíc popř. být zdrojem šíření koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…