Náměstek ministra dopravy pobíral neoprávněně odměny

27.10.2022 15:55

Náměstek ministra dopravy Martina Kupky Tomáš Vrbík pobíral neoprávněně odměny za členství v dozorčích radách společností ČD Cargo a ČD-Telematika. Částku ve výši zhruba 210 tisíc korun nyní bude muset vrátit. Informaci přinesl server Seznam Zprávy.

Náměstek ministra dopravy pobíral neoprávněně odměny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Vládní náměstek Tomáš Vrbík má za sebou bohatou politickou kariéru. Působil jako ředitel kabinetu ministra financí, vnitra, životního prostředí, za Petra Nečase byl šéfporadcem premiéra. Po konci Nečasovy vlády se dočasně přesunul do úřadu Hospodářské komory, kde roky působil jako tajemník.
 
Nyní figuruje na ministerstvu dopravy jako náměstek, je také členem dozorčí rady společnosti ČD Cargo. Tím byl i v ČD-Telematika, kde již kontrolní orgán opustil. 
 
Server Seznam Zprávy přinesl informaci, že odměny, které v dceřiných společnostech Českých drah získal, bude muset vrátit. Pobírat odměny z pozice politického náměstka zakazuje příslušný paragraf zákoníku práce.
 
„Zaměstnanci uvedení v odstavci 1 nesmějí být členy řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob provozujících podnikatelskou činnost, to neplatí, pokud do takového orgánu byli vysláni zaměstnavatelem, u něhož jsou zaměstnáni, a v souvislosti s tímto členstvím nepobírají odměnu od příslušné právnické osoby provozující podnikatelskou činnost,“ stojí přímo v paragrafu 303 Zákoníku práce. Pod odstavcem číslo jedna jsou právě například i zaměstnanci ve správních úřadech
 
Tomáš Vrbík pro server svoji chybu uznal, prý si neohlídal přípravu smluv o výkonu funkce. Od září již žádné odměny nepobírá a aktuálně jedná o tom, jak zhruba 210 tisíc vrátit zpět.  
 
Zastání u svého šéfa, ministra dopravy Martina Kupky, našel. „Na problém s odlišným výkladem zákona upozornil sám už v létě. Z jeho iniciativy se výplata odměn zastavila. Vyplacené finanční prostředky samozřejmě vrátí,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Kupka.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…