Nancy Pelosiová přistála na Tchaj-wanu. Čínská armáda má pohotovost

02.08.2022 18:09

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová přiletěla navzdory čínským hrozbám na Tchaj-wan. USA mají v oblasti válečné lodě, stejně jako Čína. Píše o tom server iDnes.cz.

Nancy Pelosiová přistála na Tchaj-wanu. Čínská armáda má pohotovost
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová je po 25 letech nejvýše postaveným americkým činitelem, jenž na Tchaj-wan zavítal. A to přesto, že čínský ministr zahraničí Wang I varoval, že američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře. Čínské hrozby Pelosiová neuposlechla a její přílet na Tchaj-wan sledovaly na webu Flightradar24 statisíce lidí. 

„Americká solidarita s lidmi Tchaj-wanu je více důležitá než kdy jindy,“ uvedla podle agentury Reuters Pelosiová – a dodala, že návštěva není v žádném případě v rozporu s dlouhodobou politikou Spojených států.

Pelosiovou na letišti v Taipei přivítal tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu a zástupkyně USA na Tchaj-wanu Sandra Oudkirková. Ve středu ráno se má Pelosiová setkat s prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Tchaj-wan pokládá Čína za svou odpadlickou provincii. I z toho důvodu Peking uvedl, že návštěvě Pelosiové na Tchaj-wanu nebude čínská armáda nečinně přihlížet. Ve vodách východně od ostrova jsou v současné době čtyři americká válečná plavidla, včetně jedné letadlové lodi. V blízkosti střední linie rozdělující průliv mezi ostrovem a pevninou pak prolétla v úterý ráno čínská letadla, několik čínských válečných lodí se od pondělí zdržovalo v blízkosti této neoficiální námořní hranice.

  

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…