Nařídil to Kubice! Časopis přináší zásadní zvěsti o zatčení Davida Ratha

08.09.2014 9:12

K zatčení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha došlo před dvěma lety. Prý se jednalo o zvláštní příkaz od někdejšího ministra vnitra Jana Kubice. Dosavadní Rathovi spojenci v policii se proti němu obrátili a hodili ho přes palubu. Výměnou za to měli dostat lukrativní posty na policejním prezidiu. Zjistil to časopis Týden.

Nařídil to Kubice! Časopis přináší zásadní zvěsti o zatčení Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

V srpnu 2012 nastoupil nový policejní prezident Martin Červíček. Nahradil odvolaného Petra Lessyho. Spolu s novým šéfem policie nastoupil i nový náměstek Václav Kučera. Podle zprávy, kterou má Týden k dispozici, dostal Kučera místo náměstka za odměnu.

Kučera chtěl místo náměstka, a tak přestal krýt Davida Ratha

Týden získal dokument z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V něm se píše: „Kučera (šéf středočeské policie) se zřekl na přímý pokyn ministra Kubice hejtmana Ratha, se kterým ho pojilo do té doby přátelství. Dobře věděl, kdo z Útvaru zvláštních činností instaloval v Rathově domě odposlechy, a spolupracoval na politikově zatčení. Předtím ho, jak lze podle mne předpokládat, de facto kryl. Šlo tím, domnívám se, o jistý druh politické objednávky. Kučera jako kariérista využil příležitosti. Chtěl slíbenou odměnu. Místo náměstka. A to je postup, s nímž se nemohu ztotožnit.“

Kučera se stal tři měsíce po Rathově zatčení náměstkem pro Službu kriminální policie a vyšetřování. Podle Týdne se tak stal jedním z nejmocnějších policistů v zemi. Pod něho spadal Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Kučera a Rath se dobře znali

Sám Kučera něco takového odmítá. „Naprosto vylučuji, že by kauza Rath byla takto zobchodována. Že bych dostal v souvislosti s ní místo náměstka. Pokud to někdo říká, nemá správné informace a je to paranoidní psychopat,“ vyjádřil se pro časopis Týden. Místo náměstka mu prý nabídl Červíček, sám o něj neusiloval.

Týden ale připomíná, že Kučera se musel jako šéf středočeské policie dobře znát s Davidem Rathem. Bývalý hejtman figuroval mezi hosty na oslavě Kučerových padesátin. Podle Kučery se jednalo o slušnost. S Rathem se prý setkával pouze pracovně.

K zadržení s krabicí vína došlo poté, co se od Ratha odvrátili spojenci od policie

Časopis spekuluje o možné spolupráci mezi šéfem policie a hejtmanem. Kučera mohl Rathovi poskytovat důležité informace, například o tom, že je sledován. Rath by si tak mohl dávat pozor. Kučera mohl dát spis ke zpracování nezkušenému podřízenému, aby se vyšetřování pozdrželo.

Podle policejního plukovníka blízkého Generální inspekci bezpečnostních sborů mělo být zatčení s krabicí vína 14. května 2012 možné právě proto, že se spojenci od policie k Rathovi obrátili zády a přestali mu poskytovat informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …