Narodil se na rusko-čínské hranici a v Moskvě se dal ke zpravodajcům. Už se ví víc o strůjci otravy Skripala

27.09.2018 10:24

Média se včera a dnes opět věnují kauze otravy novičokem, v rámci které se objevují nové informace. Ruská strana i přesto stále trvá na tom, že je v celé kauze nevinně.

Narodil se na rusko-čínské hranici a v Moskvě se dal ke zpravodajcům. Už se ví víc o strůjci otravy Skripala
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

Britský deník Financial Times včera zveřejnil fotografii jednoho z podezřelých, který se krátce před otrávením Skripalových dostal do Velké Británie pod jménem Ruslan Boširov. Na druhé fotce je údajně vyobrazen ten samý muž, ale o patnáct let dříve. Tehdy přijel do Velké Británie pod jménem Anatolij Čepiga, což je podle britských úřadů také jeho pravé jméno. Britské úřady nyní tvrdí, že právě Boširov a Čepiga jsou ten samý muž a jde o vysoce postaveného důstojníka ruských bezpečnostních služeb.

Společně s Čepigou alias Boširovem obvinily britské úřady ještě jeho společníka Alexandera Petrova. Oba dva se však stihli vrátit zpět do Ruska a před necelými dvěma týdny dokonce vystoupili na prokremelském kanálu RT, aby se proti obviněním ohradili. Mimo jiné tvrdili, že jsou turisté a jeli se do Salisbury pouze podívat na místní katedrálu a další turistické cíle ve městě. Nicméně britské úřady následně označily tuto verzi za nesmyslnou.

Některá média také informují o tom, že výše zmíněný Čepiga absolvoval jednu z ruských elitních vojenských akademií a stal se agentem o dva roky později. Postupně se objevují v médiích i podrobnější informace, které souvisejí s jeho osobou. Údajně se narodil v jedné vesnici na rusko-čínské hranici, účastnil se druhé čečenské války, stejně jako konfliktu na východní Ukrajině. Prezident Vladimir Putin jej před čtyřmi lety ocenil řádem „Hrdina Ruské federace“.

Ruská strana i po zveřejnění těchto informací jakoukoli vinu popírá a obviňuje britskou stranu, že nechce spolupracovat a patrně má tedy co skrývat. Britské úřady o svém odhalení nepochybují, ale jisté je, že se oba dva podezřelé dostat před soud nepodaří. Ruské občany země do zahraničí nevydává a pokud jsou podezřelí, že pracují pro ruské bezpečnostní služby, platí to dvojnásob.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …