Národní banka nám vlastně pomohla proti Kalouskovi, říká oranžový Urban

27.01.2014 13:44

Milan Urban (ČNB) si všímá zajímavé skutečnosti. Ještě v pozici ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zvýšil spotřební daň na pohonné hmoty tak, že se zahraničním dopravcům nevyplatilo v Česku tankovat, čímž stát přicházel o miliardy ročně. Intervence ČNB, která vedla k výraznému oslabení koruny, však český benzin a naftu pro cizince opět zlevnila, což klienty zpoza hranic přilákalo zpět. Jen je prý škoda, že k tomu nedošlo mnohem dřív.

Národní banka nám vlastně pomohla proti Kalouskovi, říká oranžový Urban
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

„Kolik nás tedy tento Kalouskův experiment stál? Odpověď získáme z počtu kamionů, které ročně projedou Českou republikou. Podle starších statistik by to mělo být kolem 450 tisíc kamionů ročně. Pokud možnosti tankovat mimo ČR využilo 50 % z nich, státní pokladna přišla o nějakých 4,5 miliardy za rok,“ poznamenává Urban s tím, že již v době Nečasovy vlády opakovaně navrhoval snížení spotřební daně na pohonné hmoty, ale pravicoví poslanci nesouhlasili. Teď totéž doporučuje rodící se koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Celé vyjádření Milana Urbana ZDE.

Zvýšila by se tím totiž konkurenceschopnost naší ekonomiky, lidem by levnější pohonné hmoty navíc dovolily utrácet své peníze za něco jiného. A zahraniční kamiony, které znečišťují naše ovzduší či zatěžují českou dopravní síť, aspoň zaplatí českým občanům více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…