Národní divadlo je pro ministry kultury kusem hadru

02.08.2013 21:55

Celé tohle masakrující extempore novopečených ministrů bez zábran je pro politické partnery pěknou ukázkou, co bude pak, když vládě přece jen příští týden důvěru dají, píše v komentáři pro MF Dnes Karel Steigerwald a kritizuje odvolání Jana Buriana z místa ředitele Národního divadla.

Národní divadlo je pro ministry kultury kusem hadru
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

K odvolání ředitele Národního divadla přistoupili již dva předchůdci ministra kultury Jiřího Balvína. Byli to ministři Petr Štěpánek a Alena Hanáková. Tyto události zmiňuje Karel Steigerwald ve svém komentáři v MF Dnes. „Zkraje sezony odvolali zčistajasna ředitele Národního divadla, s argumenty záhadnými i lživými. Přesněji, bez důvodu a bez koncepce,“ píše komentátor a dodává, že tím dali najevo, co je pro ministra Národní divadlo. „Jen kus hadru. Politická hračička v rukou nekompetentních nul,“ píše Steigerwald hned v úvodu.

Podle něj je je překvapivé, že se k takovému kroku rozhodl i Jiří Balvín. K jeho osobě v MF Dnes Steigerwald napsal: „Balvín žije, tak jak žil. Trošku šplhá, tu u Klause, tu u Zemana. Trošku to vynáší. A náhle toho 'drobničkáře' vymrští poměry nahoru. Je ministrem, to se mu nemohlo ani zdát. A jako takový vezme mačetu a kosí. Slovo kulturní se k ministrům tohoto ministerstva nehodí už tradičně, jejich zupácké mravy to neumožňují."

Balvín nechtěl zůstat pozadu

Komentátor také připomíná, že Národní divadlo potřebuje po čtvrt století modernizaci a v osobě Jana Buriana se prý blýskalo na lepší časy. Steigerwald vyzdvihuje práci odborné komise, která Buriana vybrala a doporučila ministryni Hanákové na post šéfa ND, navíc prý navrhla kroky, které by měl Burian postupně realizovat, aby se Národní divadlo dočkalo modernizace.

Ovšem po včerejším odvolání Jana Buriana je jasné, že se na lepší časy neblýsklo. „Proč se do toho nyní vmísil nedostatečně orientovaný Balvín, není jasné. Snad nechtěl zůstat pozadu v tom masakru, který mnozí jeho kolegové rozjeli ve svých úřadech,“ píše Steigerwald.

Soudný politik by si počkal na důvěru

Podle komentátora bude za týden celá vláda bez mandátu a problém, kam s ní, bude prý po svém řešit prezident. Nicméně se domnívá, že „odvolat Balvína extra už dnes, bylo by pěkné, kulturní gesto. Nikdo to ovšem neudělá, ani všemocný majitel vlády Zeman,“ píše v MF Dnes Steigerwald a varuje před dalším možným vývojem. „Každý soudný politik by s masakry počkal, až jeho vláda dostane důvěru. Ti Zemanovi se neudrželi. To má důležitý smysl: Takto se bude vládnout,“ píše doslova.

„Celé tohle masakrující extempore novopečených ministrů bez zábran je pro politické partnery pěknou ukázkou, co bude pak, když vládě přece jen příští týden důvěru dají. To se úředníci teprve rozmáchnou,“ myslí si Karel Steigerwald.

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…