Nas*áno, Pirátům pod nosem. Tyhle fotky ukazujeme neradi

12.01.2021 6:00

Jeden most je rackům málo. Potřísněný trusem je v Praze i most Františka Palackého, chráněná památka. Ani tady si TSK Praha situace nevšímá, i když chodci musejí každý den chodit okolo pěkně nechutné scény. Ale kdopak se to na protější budově směje z okna? Primátor Hřib s Ivanem Bartošem. Hned kousek od mostu mají totiž sídlo Piráti. Ale ti asi přes most nechodí.

Nas*áno, Pirátům pod nosem. Tyhle fotky ukazujeme neradi
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Zaneřáděný Palackého most

Minule jsme vás informovali o tom, jak se současný magistrát ústy náměstka Adama Scheinherra chlubí svou příkladnou a zodpovědnou starostí o pražské mosty a jak vypadá situace na Jiráskově mostě. Možná až příliš zblízka. Ale bohužel, není to jediný most, který ptáci potřísnili a kde se neuklízí.

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí
Proti proudu Vltavy od Jiráskova mostu se nachází most Františka Palackého. Zatímco Jiráskův most pochází z období první republiky, Palackého most je starší, provoz na něm byl zahájen v roce 1878. V Praze se jedná o třetí nejstarší most a prvenství drží ve zřízení tramvajové trati, zažil slavnou koněspřežku. Zatímco Jiráskův most je dopravní tepnou, co se týče automobilové dopravy, Palackého most je páteří té tramvajové. Spojuje dvě velké křižovatky, Anděl a Palackého náměstí, kde se setkávají tramvaje ze všech směrů, z jižních sídlišť, z centra Prahy, ze Žižkova i z Košíř. A jak dokládá cedule na mostě přítomná, most se nachází v Pražské památkové rezervaci, zapsané u UNESCO a jedná se o chráněnou památku.

Tedy chráněnou. Jak před kým a jak před čím. I na mostě Františka Palackého ptáci v noci ve velkém vykonávají potřebu a stejně jako Jiráskův most ani tento se nedostal do hledáčku TSK nebo pražských komunálních politiků. Sahat na most bez rukavic se silně nedoporučuje, naklánět se také ne. O tom, že most není zblízka moc hezký na pohled, snad netřeba hovořit, soubor fotografií otevírejte jen na vlastní nebezpečí a nejlépe nalačno.

Most Františka Palackého
Foceno 7. 1. 2021

Opět není od věci zmínit turismus, Palackého most je jednou z hlavních cest, jak se z druhého břehu řeky dostat na pražskou náplavku, ovšem i kdyby tu turisté byli, stejně by kvůli zákazům na náplavce žádné vyžití nenašli. A tak jsou opět jedinými svědky stavu mostu kolemjdoucí Pražané, kteří se jdou ze Smíchova na náplavku projít. Pražané, kteří magistrát a TSK Praha platí z daní.

Palackého most ústí na Palackého náměstí. Na něm se nachází nejen vchod do metra, nejen pomník Františka Palackého, ale také Ministerstvo zdravotnictví, zodpovědné za zákazy a příkazy spojené s koronavirovou epidemií, tedy i za zákaz vycházení mezi 21. hodinou večerní a 5. hodinou ranní. Poetická spravedlnost? Možná. Ale těžko říci, jestli někdo z úředníků na ministerstvo chodí po mostě pěšky.

Ale co víc. Hned vedle ministerstva je tato budova, kde se z oken usmívá předseda Pirátů Ivan Bartoš a pirátský primátor Hřib. Jedná se o „přístav Pirátů“, jejich pražské, ale i celorepublikové sídlo. Jeden blok dělí sídlo Pirátů od mostu Františka Palackého, řečeno mírně mají Piráti zaděláno hned na zápraží. To si opravdu nikdo nevšiml? Skutečně žádný člen strany po mostě nechodí pěšky? Nebo jsou Piráti na magistrátu tak doma, že do svého starého sídla nechodí?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…